Mausteiden yms. terveysvaikutuksista (for dummies)

Aloitin eilen elämäni ensimmäisen detoxkuurin. Kaikki on ihan hirveen uutta ja jännää! Ylipäänsä en tällaista puhdistautumiskuuria ole koskaan vetänyt, mutta erityisen jännäksi meni kun perehdyin tarkemmin siihen, että mitäs tässä saapikaan syödä ja juoda…

Tein huomion, että jokaiselle päivälle (ja jokaiselle ruualle/juomalle) oli sisällytetty vähintäänkin yksi ainesosa näistä; sitruunaa, omenaviinietikkaa, kanelia, cayennea, kurkumaa ja inkivääriä. Mmmmmmiksi, minun aivoni ihmettelivät. Joku muu ruoka- tai terveystietäjä varmaan nyt pyöräyttää siellä silmiään, että nää on hei perusjuttuja. Mut minä en ole tietäjä, joten tässäpä pikakatsaus näiden aineiden terveysvaikutuksiin!

22236551_930056400474688_1448683828_n

Tällä detoxkuurilla kulautetaan joka aamu tyhjään vatsaan lasillinen lämmintä vettä, johon on sekoitettu ruokalusikallinen omenaviinietikkaa ja puristettu puolikas sitruuna. Sitruunan vaikutuksista jopa minä tiesin (mm. tehostaa ruuansulatusta, puhdistaa vatsaa, toimii diureettina ja sillä on antibakteerisia ominaisuuksia), mutta omenaviinietikka? Miksi? Yök? No, toveri Google osasi kertoa minulle, että ”etikkahappo alentaa painoa ja sen vaikutus tuntuu etenkin vatsan, vyötärön ja jalkojen alueella, jossa se polttaa pois ylimääräistä rasvaa” ja ”voi auttaa kontrolloimaan verensokeriarvoja” ja ”kiihdyttää elimistölle haitallisten bakteerien tuhoamista”. Tämäpä selvä ja eikun vaan kippis! (Hrrr, tämä juoma on rehellisesti sanottuna aika hirvittävän makuista, mutta mitäpä sitä ei taas hulluuspäissään tekisi).

22237092_930056313808030_1390894142_n

Mausteista kanelista löysin pikaisesti vähiten terveysvaikutuksia ja toisaalta myös hyvin ristiriitaista tietoa. Sanotaan, että pieni määrä (½ tl päivässä) kanelia tekee hyvää, isommat määrät eivät. Niin tai näin, kanelin sanotaan pitävän verensokeria tasaisena. Tällä kuurilla olen nauttinut kanelia aamupalojen yhteydessä, mutta välipalalla jätän omenan dippaamisen kaneliin pois. Ihan vaan makukysymyksiä tämä, haluan omenan omenana.

Cayennesta ja kurkumasta sitä vastoin löytyi paljonkin jännää tietoa. Ja itselle ihan uutta, en muista olenko näitä mausteita muutenkaan käyttänyt ikinä mihinkään. Ilmeisestikin cayenne, kurkuma ja inkivääri ovat ihan perusjuttuja mitä kehon puhdistamiseen tulee (postauksen lopussa myös linkki ”tehokkaaseen detox-juomaan, jolla yhdistetään nämä kolme” – itse en ole sitä kokeillut, mutta kuulostaa järjelliseltä). Cayennepippurista sanotaan, että ”puhdistava vaikutus johtuu sen verenkiertoa, imusuoniston toimintaa ja ruuansulatusta tehostavasta vaikutuksesta”. Kurkumalla puolestaan on ”antioksidanttinen, tulehdusta lievittävä ja puhdistava vaikutus” ja sen nauttiminen tehostaa aineenvaihduntaa.

22237178_930056390474689_2030080008_n

Inkivääri on ihana. En tosin tuoretta ole käyttänyt koskaan, jauhettuna vain johonkin ruuanlaittoon ja leivontaan. Mutta kun leikkasin tuoreesta pienen palasen vihersmoothietani varten, niin se tuoksu…Oh! Hello my love! Kiinalaisessa lääketieteessä inkiväärillä on varmaan noin miljoona eri tarkoitusta ja vaikutusta. Toveri Google kertoi minulle, että ”inkivääri sisältää runsaasti hoitavia öljyjä, vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja, jotka ehkäisevät sairauksia ja vahvistavat immuniteettia.” Kuulostaa ihan hyvältä rakkauskohteelta siis, ja maistuukin!

22278685_930056377141357_1186962497_n

Kirjoittelin tämän postauksen vain siitä näkökulmasta, että mitä vaikutuksia kehon puhdistuksen ja kevennyksen kannalta näissä aineksissa on. Niiden lisäksi terveysvaikutuksia on lukuisia muitakin! Laitan tähän loppuun linkkivinkit, joista itsekin tietoa ammensin – niistä löytyy paljon muutakin mielenkiintoista luettavaa.

Etenkin nyt flunssakauden jyllätessä kannattaa tutustua näihin ruoka-aineisiin! Sisältävät nimittäin mielettömät määrät antioksidantteja, vitamiineja ja kaikkea muuta mieletöntä!

Aamuisin juodun sitruunaveden hyödyt x 10

Omenaviinietikan hyödyt

Kurkuma, inkivääri ja cayennepippuri

8 vastausta artikkeliin “Mausteiden yms. terveysvaikutuksista (for dummies)”

 1. Inkivääriä vedän itse tällä hetkellä niin teessä kuin karkkinakin. Ensin karkki tuntui väkevältä ja suuta polttavalta, mutta nyt kun oon pari viikkoa mutustellut inkivääriä eri muodoissa, ei se enää olekkaan niin vahvaa. 😄 Itse käytän sitä tasapainottamaan vatsaa. Ja flunssassakin se oli aika kiva apuri!

  Liked by 1 henkilö

 2. Meillä löytyy kaapista Flunssankarkoitusteetä, missä on on inkivääriä ja ruokosokeria, ostettiin messuilta pieneltä söpöltä Kiinalaismummelilta ja kyllähän se oloa kirkastaa jos pöpö iskee.
  Mie olen kerran elämässäni vetänyt puhdistuskuurin, tein sen edesmenneen exäni siskon ohjauksessa (täysoppinut hihhuli ) ja olo oli kyllä aika mahtava. Mutta sitten kahden viikon kuurin jälkeen, sen sijaan, että olisin rauhallisesti palannut arkeen, läksinkin laivalle ja vetäisin tequilaa naamani heti ekana iltana…
  No ei ollut hyvä juttu se.
  Sie nyt puhdistaudut oikein ”Pohjamutia” myöten! Kunnioittava kumarrus ja kannustusta sinun suuntaasi täältä suunnasta!

  Liked by 1 henkilö

  1. Tänään aamulla/aamupäivällä iski aivan järkyttävän huono olo. Mutta oletan johtuneen siitä, että verensokrut varmaan pääsi humahtamaan liian alas ja aamupalan jälkeen olo korjaantuikin. Päähän myös sattuu toista päivää, koska kofeiini! Ei mikään jäätävä särky, mut sellanen ärsyttävä, et tiedostaa koko ajan päänsä olemassa olon. 😀

   Noin muuten ekat kaksi päivää on mennyt huomattavasti helpommin mitä odotin!

   Tykkää

 3. Komppaan nyt ihan täysiä tota inkivääri on ihana -lausahdusta. Tälläkin hetkellä on mukissa kuumahkon veden seassa vaan inkivääriä ja tilkkanen hunajaa ja aaaaaai että kun on hyvää. Pakko kyllä myös myöntää, että oon just vähä semmonen dummy, jolle tekis hyvää lukea tämmösiä postauksia enemmänkin. Inkiväärinkin kun vasta löysin tossa viime vuonna……. :’D

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: