Opiskelun rahoitus avoimessa

Ajattelin pitkästä aikaa kirjoitella kuulumisia täältä opiskelukammiostani. Pitkin kesää ja syksyä on toki jotain pieniä juttuja ohimennen tullut heitettyä ja edellinen postaukseni käsitteli sitä millainen minä itse olen opiskelijana.  Aiemmista kokemuksista ja fiilistelyistä olen kirjoittanut esimerkiksi täällä. 

Tähän postaukseen olen puolestani koonnut matkani ennen opintovapaalle jääntiä. Unelmoinnin ja haasteet, riemut ja jännityksen, haaveen lopullisen toteutumisen, sen kuinka päädyin tähän.

IMG_20171109_115146_389

Tällä kertaa ajattelin lähestyä aihetta näkökulmasta raha. Siitä en muista juurikaan puhuneeni aikaisemmin ja nyt viime kesän ja syksyn aikana raha on tuntunut olevan melkoisen polttava aihe täällä blogimaailmassa. Otanpa minäkin siis osaa siihen nyt.

Pikaisena priiffinä, jos tänne sekaan on eksynyt uusia lukijoita, kerron, että opiskelen siis Jyväskylän avoimessa yliopistossa sosiaalityötä ja nyt syksyllä otin siihen rinnalle myös sosiologian aineopinnot. Ilmottauduin opiskelijaksi kesäkuussa 2017 jäädessäni kesälomalle ja opintovapaani alkoi heinäkuussa 2017. Palailen töihin vuoden päästä marraskuussa 2018. Suunnitelmissa on, että palaisin tuolloin 80% työajalle, jotta saisin kursittua kasaan sen-mistä-en-vielä-halua-puhua. Opinto-oikeuteni on siis voimassa kesäkuuhun 2019 saakka. Opintovapaani mahdollistaa työssäkäyvä ihana ja tsemppaava mieheni sekä palkansaajan aikuiskoulutustuki.

IMG_20171109_132357_383

Mut hei sitten niihin rahajuttuihin…

Palkansaajan aikuiskoulutustuen saamisen ehdoista en ala sen enempää kirjoittamaan, sillä ne löytyvät hyvin tuolta linkin takaa. Tuen määrä kuitenkin lasketaan omien palkkatulojen perusteella ja siitä pikkiriikkisestä summasta maksellaan vielä veroja 20%. Ei siis mistään suuresta summasta ole kyse, mutta huomattavasti paremmasta kuin esimerkiksi opintotuki. Lisäksi nimenomaan avoimessa yliopistossa opiskeluun ei opintotukea edes saa.

Aikuiskoulutustuen ”päälle” saa tienata 250€/kk ilman, että se vaikuttaa tukeen. Ilmoitin esimiehelleni vapaalle jäädessäni, että voin heittää yksittäisiä sijaiskeikkoja silloin tällöin jos on tarvetta. Tuolla summalla kuukaudessa kuitenkin jo kattaisin oman osuuteni asuntolainan lyhennyksestä!

Aikuiskoulutustuki on osoittautunut ihan riittäväksi summaksi omiin/meidän tarpeisiin. Toki menoja on joutunut leikkaamaan – kaikenmaailman heräteostoksia ei voi tehdä ihan entiseen malliin, baarireissut on minimissä (joskin ne ovat vähentyneet muutenkin), matkustelusta voi haaveilla. Mutta ei  tässä myöskään tarvitse elää makaronilla ja ketsupilla. Oman osuuteni meidän yhteisistä menoista olen kyennyt maksamaan tällä huomattavasti pienemmällä summalla, mutta silti on jäänyt hupsuttelurahaakin (ihan hyvä, sillä menin ja bongasin Facebookin kirjakirppiksen ja tätä menoa tarvitsen uuden kirjahyllyn).

Jos herää kysyttävää aikuiskoulutustuesta ja sen hakemisesta tai opintovapaasta ja sen hakemisesta, niin kommenttiboxiin saa heitellä!

IMG_20171112_131621_042

Heräsin vasta tuossa syksyllä pihaa haravoidessa siihen, että itse asiassa olen saanut maksaa tästä opiskelusta aika sievoisia summia (siis omassa mittakaavassani). Yhteiskuntatieteiden ja filosofian perusopinnot, sosiaalityön johdanto, sosiologian johdanto, sosiaalityön aineopinnot ja sosiologian aineopinnot ovat verottaneet kukkaroani reippaasti yli tuhannella eurolla. Kirja- tai muita materiahankintoja ei onneksi ole tarvinnut tehdä tähän mennessä paria kirjaa enempää, hyvin on löytynyt kirjastosta tai verkosta. Lisäkuluja tulee lähipäivistä, matkustan täältä korpikuusen kannon alta Jyväskylään ainakin tässä kuussa ja joulukuussa, kevään ja kesän ohjelmasta ei ole vielä tietoa. Säästöjä onneksi syntyy siitä, että saan majoittua veljeni luona.

Kurssien valinnassa ja niihin ilmottautumisessa kalliimmaksi tulee se, jos ottaa yhden kurssin silloin, toisen tällöin – kokonaisen opintokokonaisuuden kerralla ottaminen on siis edullisempaa. Molempien aineopinnoissa olen näin tehnyt, mutta perusopinnot otin tipottain ja siitä syystä tämä on tullut kalliimmaksi. En vaan uskaltanut täräyttää silloin koko perusopintokokonaisuutta kerralla, kun en yhtään tiennyt millaisesta opiskelusta on kyse, mitä opinnot pitävät sisällään, olenko oikeasti motivoitunut, osaanko ja pärjäänkö.

Huomasin pärjääväni ja osaavani ja janoni opiskeluun vain kasvoi. Niinpä uskalsin hypätä opintovapaalle aineopintokokonaisuuden pariin ja ottaa siihen päälle vielä lisääkin. Päivääkään enkä senttiäkään ole katunut, joskin enemmän olisi ehkä voinut luottaa itseensä jo silloin alunperin.

IMG_20171106_130156_549

Sellaista rahoitusasioihin liittyen noin yleisellä tasolla. Olen miettinyt myös postauksen tekemistä siten, että konkreettisesti löisin pöytään opiskelijaminäni menot ja tulot vaikka kuukaudenkin ajalta. Että mihin se reilu tonni riittää ! Pitää miettiä tätä asiaa. Aikaisintaan tammikuussa voisi lähteä toteuttamaan,  silloin olisi paluu tavalliseen arkeen. Joulukuu on aina ihan oma maailmansa eikä siihen päde samat lait!

 

 

13 vastausta artikkeliin “Opiskelun rahoitus avoimessa”

 1. Siis mulla on mennyt jotenkin ihan ohi, että käyt niillä lähipäivillä Jyväskylässä! Jos ollaan oikein hurjia, mehän voidaan joskus käydä vaikka kahvilla! Jos sulla on siis varaa siihen noilla tuloilla ehehehehhheeeee 😀

  Mutta itse aiheeseen liittyen: Ite en oo juuri tuon raha-asian takia halunnut lähteä opiskelemaan kokopäiväisesti ainakaan vielä tässä vaiheessa. Tuntuu, että miten sitä voi enää selvitä niin paljo pienemmillä tuloilla, varsinki ku ei haluais mistään mukavuuksista luopua.

  Liked by 1 henkilö

  1. Aaa niin tosiaan kun sinähä majailet nyt siellä! Eipä tullut itsellekään mieleen. Tämä tuleva viikonloppu on jo buukattu opiskeluun ja veljen kanssa hengailuun, mutta joulukuussa veli ei ole kaupungissa eikä minulla muuta ohjelmaa kuin koulu, niin….huiii….oiskohan sitä niin hurja! (Mun mun pitänee ottaa oma termari mukaan tai jotain. :’D )

   Mukavuuksista luopuminen kieltämättä kirpaisee (”kaikki muut pääsee mut MINÄ EN PÄÄSE IKINÄ MIHINKÄÄN!!! -itkupotku”), mutta sitä vaan sitten järkeili, että opiskelu ja sen tuoma lopputulos on kuitenkin ne vielä tärkeämmät jutskat ja ihmiselämän mitassa mukavuuksista karsimisen aika on kuitenkin aika lyhkänen! 🙂

   Liked by 1 henkilö

   1. Niin ja kyllähän tuo aina voittaa töiden ohella opiskelun, jolloin ei oo sitte ees aikaa käyttää sitä rahhaa mihinkään 😂 ja joulukuu kuulostaa hyvältä, mennään sitte oikeasti viinille ja oluelle, mutta esitetään, että käytiin sivistyneesti kahvilla.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: