Kierrätys – muovi ja ruoka

Ihan hävettää myöntää, mutta me ottauduttiin kierrättämiseen kunnolla vasta muutama kuukausi sitten. Omakotitalossa asuessa ei ole kätevästi omassa pihassa lootaa jos mille roskalle, joten pahveja/kartonkeja, lehtiä/mainoksia, puutarhajätteitä, pulloja, paristoja/sähköjuttuja ja biojätteitä lukuunottamatta kaikki tuli laitettua siihen ainokaiseen sekajätepönttöön. Käyttökelpoiset vaatteet ja tavarat olen kierrättänyt joko lahjoittamalla ”roskalavalla” tai myymällä kirppiksellä – Facebook on tätä tarkoitusta varten kyllä oivallinen! Joskus vuosi sitten bongasin myös Vähänkäytetty -nettikirpputorin, jossa myin tavaraa ja johon ajattelin taas tässä keväämmällä pakettia kasata.

Muutama kuukausi sitten vasta tosiaan kunnolla herättiin siihen, että voiskohan sitä olla vähän fiksumpi. Lähestyttiin asiaa hieman eri näkökulmista – minä luonnon, Jere rahan. Yhtäkaikki, kierrättäminen säästäisi näitä molempia.

Yllämainittujen lisäksi roskiskaapissamme on nyt omat sankot metallille ja muoville. Lasikin otetaan erilleen kierrätykseen, joskin suurin osa purkeista ja purnukoista pestään ja säästetään syksyn säilöntää ajatellen. Sitä kuvitteli kierrättämisen olevan jotenkin hirvittävän vaivalloista (no okei, edelleenkin kyllä tulee niitä sormi suussa tilanteissa, että mihinkähän jätteeseen tämä asia x tai y nyt kuuluisi laittaa), mutta nyt se on jo osa arkea. Kauppareissuilla napataan kotoa mukaan jätteet ja viedään ne kaupan pihassa oleviin isoihin jäteastioihin.

26855998_984950841651910_1407782758_n

Metallia meillä tulee kissanruokapurkeista aivan älyttömät määrät! Mutta eniten minä hämmästyin tuosta muovin määrästä. Olen kyllä ollut tietoinen siitä, että muovin määrä maailmassa on ongelma, mutta vasta näin erilliseen astiaan kerättyä avautui silmät, että sitä todellakin tulee noin paljon! Meillä tämä muovi vielä kaiken lisäksi kasaantuu lähinnä erilaisista ruuan pakkausmateriaaleista, sillä muun muassa kosmetiikkaa tässä taloudessa tulee käytettyä maltillisesti.

Olemme yrittäneet hillitä/aiomme hillitä pienillä arkisilla muutoksilla muovin kulkeutumista meidän käsiemme kautta roskiin:

Hankimme kestokassin ja pari kangaslaukkua kauppaostoksia varten.

Kestopussit hedelmille ja vihanneksille on vielä hankintalistalla, mutta en siis tähänkään saakka ole pussittanut banaaninippua tai yksittäistä hedelmää, vaan liimannut hintalapun hedelmän kylkeen.

Ne pakolliset hedelmä/vihannespussit säästetään uutta käyttöä varten, kuten esimerkiksi roskapusseiksi.

Ostamme leivät leipomosta, jolloin sitä ei ole pakattu muoviin ( + se on ihan järjettömän hyvää ja tuleepa samalla tuettua paikallista yrittäjää).

Pakkailen ruuanjämät kannellisiin rasioihin jääkaappiin, pyrin välttämään elmukelmuvirityksiä.

Olemme harkinneet siirtyvämme ostamaan lihat ja leikkeleet tiskiltä, jolloin silloinkin säästyisi pakkausmuoveja.

Välttelemme eineksiä, mutta puolivalmisteita kyllä menee…

Ruokahävikkiä meillä tulee todella vähän, ja senkin vähäisen kierrätyksestä huolehtivat kanat (säästin ja pakastin esimerkiksi syksyn mehustuksesta jääneet marja- ja omppumäskit kanoille talven herkuksi). Kaikki kanoille kelpaamaton menee tontin nurkalla pöhisevään kompostoriin, joka meillä on ollut jo vuosia. Olen kuitenkin melkoisen natsi  tarkka siitä, että ruokajätettä ei saa tulla ja tässä muutamia meillä toimivia keinoja siihen:

Suunnittelen viikon ruokalistat etukäteen ja käymme isommilla ruokaostoksilla 1-2 kertaa viikossa. Heräteostoksia toki tulee väliin myös (no kun tekee mieli!), mutta poikkeuksetta nämä mieliteotkin tulee sieltä kaapista tuhottua (vyötärö kiittää!).

Minkä olet suunnitellut, sen myös teet. En myöskään jaksa häärätä keittiössä ihan joka päivä, joten kokkailemme isoja satseja kerralla – siitä riittää ruokaa pariksi päiväksi ja Jerelle töihin evääksikin. Jälleen raha check ja ympäristö check.

Pidän säännöllisesti ”kasvisruokaviikkoja”. Sellainen meillä oli viime viikolla, ja sellainen tulee olemaan vielä ainakin tämä viikko. Tuoreet rehut eivät ole ihan niin pahasti kääritty muoviin, joten siinä samalla saa iskettyä senkin kärpäsen. Satokauden mukaan suunnistamalla säästää myös selvää rahaa ja saa hyvää, parhaimmillaan olevaa, sapuskaa lautaselleen! (ja myös vyörärö kiittää!)

Ruokahävikin vähentämiseen en siis sinällään vinkkejä kaipaa, mutta tuo muovin määrä ottaa aivoon! Kysyn siis, olisiko teillä vielä jotain helposti arkeen sovitettavia vinkkejä, jolla kotiin kantautuvan muovin määrä vähenisi?

 

11 vastausta artikkeliin “Kierrätys – muovi ja ruoka”

 1. Arvaas paljonko me autottomat kierrätetään.. Ei tod tuu bussilla vietyä kaikenlaisia eri roskiksia kauppaan 🙈 Oon antanut itelleni anteeksi sillä, et täälä kaikki menee jätteenpolttoon, ei kaatikselle. Meillei oo ees kompostoria ku semmonen maksais niin hitosti ja koirille ei kauheesti voi syöttää tähteitä ku mahat/ihot ei tykkää. Metalli kerätään erikseen ja viedään kävellen kilsan päähän kierrätykseen ja isommat pahvimäärät kerätään talliin ja viedään joskus romukuorman yhteydessä hyötyjätteeseen.

  Toi teidän systeemi kuulostaa tosi hyvälle! Elmukelmut ja foliot on meilläki pannassa, ja keräilen töistäki aina leipä/hedelmäpussit meille et on mihin pakata eväsrasioita, ku kumpiki roudaa töissä omia eväitä. Ja voihan ne normihedelmäpussitki käyttää uusiksi kaupassa.

  Liked by 1 henkilö

  1. No joo, auto on kyllä pop! Vähäistä saattas olla mullaki jätekasojen kuskaaminen bussilla.. Joskin toki herää kysymys auton ympäristöystävällisyydestä myös, mutta meillä se on pakollinen olla. 😀

   Tykkää

 2. Se hyvä, et on opiskellu pari vuotta ympäristösuunnittelijaksi niin jätehuolto ja jätelainsäädäntö on edes vähän tuttua. 😀 Oon aina ollu kiinnostunut mitä mun jälkeen jää. Noi on tosi hyviä tapoja vähentää sitä syntyvän muovin määrää eli valitsee aina kun pystyy sen karsitun version. 🙂 Muovin kierrätys on kyllä tosi tärkeetä, siitä on tullu globaali ongelma.. Mikromuovi on sitä vaikeinta, et jos jotai haluaa vielä tarkentaa nii ei käytä kuorintaan iholle ja kasvoille rakeellista kuorintaa tai valitsee sellasen missä on käytetty esim. Bambujauhetta tai kookospähkinän kuorta. Muita lähteitä on mm. tää ihana irtoglitteri ja fleece vaatteet. Just oli se uutinen et nykyään juomavesi alkaa olla osittain muovia koska kaikkea vaan ei saada puhdistettua. 😦

  Tykkää

  1. No sieltäpä tuli painavaa asiaa! Itsellä ei tuota kosmetiikkapuolta, voidetta ja muita lillettejä juuri käytössä olekaan. Jonkun vartalon kuorintahässäkön ostin pari kk sitte Ruohonjuuresta, mut oo sitäkää muistanu vielä ees avata 😂 Jätejätettä ei siis siltä saralta tule kovinkaan paljoa edes vuositasolla. Eniten taitaa meidän taloudessa olla muoviroska ruuan pakkausmateriaaleista. 😒

   Tykkää

 3. Tärkeää asiaa! Tuo on hurjaa että vesi alkaa olla osittain muovia. Hui! Mutta kaupan pikkupusseihin minä pakkaan AINA banaanit ym, ja saan kamalan vihaisia katseita mukaparemmilta ihmisiltä. Tosin he eivät tiedä, että minä käytän pusseja roskapusseina, meikkie säilytyspusseina, eväspusseina lukemattomia kertoja! Ne on parhaita ja ei tarvitse ostaa erikseen muovipussipakettia josta jää kamalasti ylimääräistä sekä muovipaketti.

  Liked by 1 henkilö

 4. Muistan kun tästä viime syksynä luin ja olin jo ostamassa kaiken maailman suodattimia, jonka kyllä vielä hankin kun on oma tupa ja oma lupa. 😂 tossa linkki yhteen uutiseen syksyltä, vaikka sanotaan et niin se on se USA jaadijaadi, ei täälläkään täysin puhtaita näytteitä tullu..

  https://yle.fi/uutiset/3-9818670

  Nyt kun moni kauppa on alkanu käyttää niitä biopusseja niin laitan yleensä hevit niihin ja saan samalla tarvittaessa biopusseja eikä tarvii ostaa erikseen. Paras ois kai joku sanomalehdestä tehty viritelmä mut ei opiskelijoilla oo varaa hesariin 😂

  Tykkää

  1. Byäkh! Kiitos Mari linkistä, aina oppii jotain uutta.

   Teillä ei siellä oisi lehtikeräyslootaa, mistä vois dyykata naapurin hesarit? 😀 Meillä on vaan pieni sanko biolle ilman mitään pusseja/lehtivirityksiä, kipataan kompostiin ja huuhdellaan. Mut mä luulen, että taloyhtiön biojäteastiaan ei saa nakata jätteitä sellaisenaan suojaamatta…?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: