Kurkistus vessan kaappiin ja maailmantuska

Jos viime syksynä olin jotenkin hirvittävän kiinnostunut omasta hyvinvoinnistani, niin tämä vuosi on näköjään alkanut maailmantuskaisissa merkeissä. Kierrätyspostauksessa kirjoittelin, että ”kosmetiikkaa tässä taloudessa tulee käytettyä maltillisesti” ja ”jätejätettä ei siis siltä saralta tule kovinkaan paljoa edes vuositasolla”, mutta mitäs nämä tarkoittavat sitten käytännössä? No, otetaas ja kurkistetaas mitä minun kylpyhuoneen ja vessan kaappini pitävät sisällään! Jaottelin listan sen mukaan kuinka usein milläkin tuotteella tulee läträttyä.

Päivittäin/viikoittain

Hammastahna (normituubin lisäksi pieniä matkatuubeja x 5)

Shampoo x 3 (tavallisia x 2 ja luonnonmukainen)

Hiusten hoitoaineet x 3 (normit x 2 ja luonnonmukainen) + hiusväripaketeista jääneet pikkuputelit x 7 (käteviä matkoilla!)

Hiuksiin jätettävä hoitoaine x 2 (täysi ja minijämä)

Suihkugeeli (tavallinen), palasaippuat x 2 (luonnonmukaiset)

Käsisaippua x 2 täyttöpakkaukset

Deodorantti x 2 (suihke ja roll-on)

Perusvoide x 2 (vajaat tuubit)

Kuukausittain

Hoitava sävyte, sininen

Huulirasva x 2

Ripsiväri

Meikkivoide

Puuteri

Jauhemainen silmienrajaushärpäke (I know what I’m talking about…)

Hiuskiinne x 4 (?!?)

Harvemmin

Vartalon kuorintavoide (luonnonmukainen)

Hiusten suoraväri, turkoosi x 2

Huulikiille

Kajalit x 4 (joista kolme on jotain parisenttisiä pätkiä…)

Luomivärit x 2

Kuivashampoo

Hiusvaha tms. x 2

Kynsilakka x 4

+ ei ole nyt kaapissa, mutta lisään listaan vielä silloin tällöin ostetut yksittäispakatut kasvonaamiot ja hiusten värjäys kotona tai kampaajalla abouuuuuut kolmen kuukauden välein.

Jäänyt kaappiin / unohtunut kaappiin / en käytä koskaan

Hoitava sävyte, vajaa, pinkki

Hoitava sävyte, vajaa, blondi

Hoitava sävyte, vajaa, violetti

Suoraväri, vajaa, karkkipinkki

Reissusta ostettu voide rasittuneille jaloille

Shokkivärejä, avaamattomia x 4

 

26996659_988259144654413_16794433_n

Minua kieltämättä hieman jännitti mennä tutkimaan kaappejani, mutta tämän listauksen jälkeen uskallan edelleenkin väittää, että muoviroskan (ja muuhun maailman tuskaan syyllistyminen mitä kosmetiikkatuotanto pitääkään sisällään) suurin ja pahin lähde ei minun maailmassani löydy vessasta tai kylpyhuoneesta.  Ostan tuotteita harvakseltaan ja pyrin käyttämään kaiken viimeiseen pisaraan.

Mutta aina totta kai on parannettavaa! Uusimpina ryhtiliikkeinä siirryin shampoon ja hoitoaineen osalta luonnonkosmetiikkaan (ei vähennä pakkausmuovia, mutta muut arvot kohenivat) ja aion kokeilla myös elämää (luonnon)palasaippuan kanssa, jotta muoviputeleiden määrä vähenisi siltä osin. Seuraavassa konkurssissa tilauksessa aion myös ottaa testiin Ben & Annan deodoranttia. Ei kosmetiikkaan, mutta vessan kaappiin liittyen kuitenkin, mainittakoon, että jätemäärää tässä taloudessa vähentää myös viime syksyinen siirtymiseni kuukupin käyttäjäksi.

Meikkien kohdalla annan itselleni synninpäästön, koska käytän niitä niin harvakseltaan. En siis aio tuhlata isoja rahoja tuotteisiin, jotka todennäköisesti ehtivät mennä huonoksi ennen kuin minä niitä ehdin käyttää. Jatkossa voisin myös harrastaa karsintaa entisestään ja ostaa vain tarpeeseen, eli jättää esimerkiksi kynsilakat, kasvonaamiot, kuorinnat ja hiusten värjäämiset kokonaan pois – mut hei, joskus on tarve hemmotteluun!  En siis aio luopua sinisestä kuontalostani enkä harvoista höpsönpöpsöilyistä.

Yritän tässä siis sanoa, että on ihan supermahtavaa jos on valveutunut, välittää luonnosta (ja eläimistä!) ja pyrkii tekemään omia valintoja näitä arvoja vaalien. Mutta supermahtavaa ei ole se, jos kokee syyllisyyttä, tuskaa ja epäonnistumista jos ei muuta koko elämäänsä vastaamaan näitä arvoja – siis tiedättehän, ihan turhaan tässä pesen hiukseni luonnontuotteella kun syön lihaa tai  hittoako minä tässä kierrätän kun meillä on auto. Pienetkin asiat merkitsevät ja jos muutoksia haluaa tehdä, niin kannattaa tehdä niitä siellä, jossa omassa elämässä ne ovat eniten merkityksellisiä! Niin kuin nyt vaikka jätteiden lajittelussa, tai niiden kosmetiikkatuotteiden vaihtaminen parempaan, joilla on eniten käyttöä.

Pssst! Käytyäni kaapit läpi laitoin samantien kaikki vajaat putelit sävytteitä/suoravärejä Facen kirppikselle lahjoitettavaksi ja neljä avaamatonta suoraväriä myyntiin. Lahjoitettavat menivät samantien! Varsin hyödyllinen postaus siis myös kaappien siivoukseen! 🙂 

5 vastausta artikkeliin “Kurkistus vessan kaappiin ja maailmantuska”

  1. Tossa vasta vähän aikaa sitten taas kauhistelin, kuinka paljon roskaa yhdet kuukautiset aiheuttaa ja TAAS harkitsin sitä kuukuppia, mutku se vaikuttaa jotenki niin haastavalta ja vaikeelta ja äääääh, etten saa aikaseks. :<<<<

    Liked by 1 henkilö

  2. Tulipas hyvä / omakehuinen olo ku mietin mitä mulla tuolla kylppärissä on:
    Hammastahna x 1, shampoo x 1, hoitoaine x 1, suihkugeeli x 1, käsisaippua x 1, deodorantti x 1. Siinäpä ne ;D

    Kylppärin kaapissa voi kyllä sitten olla jotain muutakin, pitäski vissiin käydä sekin läpi, tässä joskus… 😀

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: