Miesten ja naisten työt

Jotka seuraa minun instan tarinointia tietävätkin, että opiskeluihin kuului tällä viikolla kaksi haastattelun tekoa. Aihe haastatteluun annettiin valmiina ja se käsitteli kotitöitä ja niiden sukupuolisidonnaisuutta. Taustamateriaalina oli kymmenen vuotta vanha artikkeli ja haastateltaviksi valikoin kaksi hyvin eri ikäistä ja eri taustaista henkilöä – nuoren lapsettoman, vasta vähän aikaa avoliitossa eläneen miehen ja keski-ikäisen vuosikymmeniä avioliitossa ja lapsensa jo täysi-ikäisiksi kasvattaneen naisen.

Oli hauskaa, ja ehkä vähän hämmentävääkin, huomata, että  niinkin vanha artikkeli ja näinkin erilaiset ihmiset noudattivat jokseenkin samaa kaavaa pohtiessaan mitä kotona tehtäviin töihin kuuluu ja kuinka ne perheessä jakautuvat. Innostuin pohtimaan myös omaa elämääni ja arkeani ja kah…vaikka olenkin välillä usein vouhkaamassa tasa-arvosta, naisen asemasta, suvaitsevaisuudesta ja oikeudesta elää niin kuin kukakin haluaa, raamien ja normien rikkomisesta, rohkeudesta ja vapaudesta, niin hupsistakeikkaa. Silti sitä vaan meilläkin on suhteen alusta saakka jotenkin luontaisesti ja itsestäänselvästi asetuttu niihin varsin perinteisiin miehen ja naisen rooleihin.

DSC_0030

En nyt tarkoita mitään sellaista, että täällä minä naisena laitan aamuisin naamani ojennukseen, valmistan miehelle paahtopaistia päivälliseksi kiiltävän puhtaassa keittiössä, kyselen päivän kuulumiset tämän palatessa töistä varoen rasittamasta omilla huolillani ja niiaa niksautan ja hymyilen kauniisti saadessani talousrahaa tai ostosrahaa johonkin kivaan itselle. Tai sitäkään, että mies ei löydä jääkaapista itse syötävää, osaa keittää edes kananmunia, ole koskaan pessyt pyykkiä tai ei tiedä missä imuri sijaitsee.

Mutta on siis joitakin asioita, jotka yleisesti voidaan mieltää miesten töiksi ja naisten töiksi, ja nämä yleisesti mielletyt työt on kyllä meidänkin arjessa justiinsa niitä. Jotkut hommat vaan ovat sellaisia, jotka toinen meistä hoitaa täysin tai ainakin pääasiassa ja on niistä vastuussa. Ilman, että koskaan on edes kyseenalaistettu, että miksi näin.

Otetaan muutamia esimerkkejä.

Mies ei koskaan, tai todella harvoin:

pyyhi pölyjä, pese vessaa tai luutua lattioita

puutu sisustusasioihin (esimerkiksi verhot, koristetyynynpäälliset, pöytäliinat, kynttilät ja mitä näitä nyt on)

suunnittele mitä syötäisiin tai laadi ostoslistoja, kokkaamisessakin päävastuu minulla

pese ikkunoita tai osallistu muuten ns. kausisiivoamiseen (kuten sauna tai keittiön kuivakaapit)

hoida kukkapenkkejä

Minä en koskaan, tai todella harvoin:

pilko polttopuita

tee lumitöitä tai leikkaa nurmikkoa

tiputtele lunta katoilta, puhdista räystäskouruja tai osallistu muutenkaan kiinteistöön liittyviin juttuihin (niinku jotkut kellarin räppänät pitää kuulema sulkea ja aukoa joskus ja mitä näitä nyt on)

lankkaa kenkiä

vaihda autoon renkaita, huolla autoa tai edes (omaa) polkupyörää

käsittele (kokonaista) kalaa tai valmista esimerkiksi jänispaistia

tyhjennä tuhkia pönttöuuneista

DSC_0037

Jos tätä oikein pohtimalla alkaisi pohtimaan, niin luulenpa, että esimerkkejä löytyisi vielä lisää. Mutta jo tästä jakaumasta näkee, että varsin selkeä sukupuolisidonnaisuus on olemassa. Tokikaan kaikkea ei selitä vain sukupuoli – selittävinä tekijöinä on varmasti myös omat mielenkiinnon kohteet  ja osaaminen (vrt. miehen kiinnostus sisustamiseen ja minun kiinnostukseni autoihin). Toisaalta toki voi pohtia sitäkin, että onko näidenkin taustalla kuitenkin olemassa sukupuolisidonnaisuutta. Että niinku lähtökohtaisesti ja yleistäen nämä kyseiset asiat eivät kiinnosta, koska olet mies tai nainen, ja siksi näihin ei myöskään kotona tartu tai ole edes opetellut.

Näiden asioiden ulkopuolelle jää kuitenkin roimasti asioita, joita tekee molemmat. Jotain enemmän, jotain vähemmän tai suunnilleen tasaisesti. Talon lämmittäminen, imuroiminen ja pyykinpesu ovat esimerkiksi sellaisia asioita, joita kumpikin hoitaa. Usein näitä määrittelee se, että kumpi ehtii, huomaa tai kumpaa ensimmäisenä häiritsee jonkin asian tekemättömyys, ja näin ollen tarttuu toimeen. Usein esimerkiksi minä ärsyynnyn nopeammin nurkissa vilistävistä villakoirista ja vastaavasti mies on se, jonka puhtaat sukat loppuvat nopeammin. Tällä hetkellä talon lämmittämisen sanelee miehen työvuorot – hän hoitaa ennen iltavuorojaan, minä puolestani silloin kun hän on aamuvuorossa. Arki rullaa varsin mukavasti ja luottavaisesti.

Oletteko te pohtineet kuinka kotityöt jakautuvat teidän arjessanne, tai innostiko tämä postaus pohtimaan? Miksi asiat tapahtuvat niin kuin ne tapahtuvat? Mielenkiinnolla kuulisin muidenkin tarinoita! Jätä kommenttia joko kommenttiboksiin tai jos oikein innostut, niin kirjoita aiheesta oma postaus (ja vinkkaa siitä)! 🙂

21 vastausta artikkeliin “Miesten ja naisten työt”

 1. Meillä menee aika samoin! Tosin mies yleensä kokkaa enemmän. Lumityöt menee aika puokkiin ja mää tyhjään yleensä takasta tuhkat, mut ruohonleikkuriin en oo ikinä koskenu, ja varmaan neljä kertaa viidestä Toni kantaa puut liiteristä sisälle ja tekee tulet (koska mä en tarkene 😀 ).
  Mut pölyjen pyyhintä ja vessa ja kaappien siivous ja lakanoiden ja pyyhkeiden vaihto jne aina minä, räystäiden putsaus ja muut fyysisesti raskaammat työt aina mies. Ruokalista pähkäillään nykyään yhdessä mut parin vuoden ajan ennen mun opintovapaata kumpiki hoiti omat ruokansa, ku oli niin eri elämänrytmit et oli hankala sovittaa yksiin.
  Mää saan säännöllisiä sisustushepuleita mut mieheltä pitää aina kysyä mielipide. Elukat eli lapset 😀 tullu mun aloitteesta joten niistäkin huolehdin aika paljon enemmän, toki mieskin ruokkii ja ulos päästää.
  Kumpiki pesee omat pyykkinsä.

  Mun mielestä tässä stereotyyppisyydessä ei oo mitään ongelmaa kun se tulee tavallaan luonnostaan kummankin mieltymyksiä seuraten, eikä niin et ukko vaikka olettais et mää aina hoidan siivoomisen koska nainen, tai mää en suostuis tekeen jotain putkien sulatusta tai ruuvailua koska miesten työt 😀 Enemmänki tää on semmosta suurta rakkautta, ku kumpiki hoitaa ne hommat mistä toinen ei niin tykkää mut tarvittaessa osat vaihtuu!

  Liked by 1 henkilö

  1. Joooo ajattelen ihan samoin, että tietty stereotyyppisyys ei tosiaan ole mikään _ongelma_ silloin kun se on molemmille luontainen tila. Mutta kyllä sitä silti tästä havainnoista vähän hämmentyi ku sitä on kuvitellu olevansa kovinkin uniikki lumihiutale. :’D

   Toi muuten meilläki sama homma mitä mökin lämmitykseen tulee, että vaikka lämmityshommeleita hoitaakin molemmat, niin useimmin se on mies, joka ne puut sisälle raahaa. Samoin joo lakanoiden/pyyhkeiden vaihdot ja sen sellaiset on mun ”töitä”. Elukoissa jakaantuu oikeastaan niin, että talviaikaan kanat on jostain syystä enemmän Jeren vastuulla (vaihtaa esimerkiksi purut tai muutenkin päivittäiset hommat), mutta kissat sit taas täysin mun vastuulla (niin hoidollisesti kuin rahallisesti). Riki seilaa siinä välissä. 😀

   Tykkää

 2. Toisinaan yhteiskunnan jo ennalta määrittelemät sukupuolisidonnaiset roolit ja ”miehet aina/naiset aina” -tyypittelyt vähän harmittavat. Voinee johtua ihan siitä, että meillä mies tekee kaikkia noita kotitöitä, jotka yleensä mielletään naisten töiksi 😀 Minä imuroin, tiskaan ym. paljon vähemmän kuin hän, ja muutenkin kotityöt jakautuu ihan sen mukaan, kumpi ehtii/jaksaa. Mutta useinhan tuo jakautuu niin, että miehet tekee yleensä niitä raskaampia juttuja ja naiset taas fyysisesti kevyempiä 🙂

  Liked by 1 henkilö

 3. En tiiä oonko vähän huono antamaan kommenttia kun asutaan eri osoitteissa, joten yhteistä arkea ei vielä ole. 😀 mutta joo selvä ero on siinä, että koska mies auton omistaa niin hän sen huoltaa. Samoin koiran hoito on täysin hänellä, mitä nyt välillä minäkin harjaan tai ulkoilutan. Siivoamiset ja ruuanlaitto meillä menee yleensä 50/50. Mä ehkä leivon enemmän sillon kun siis leivon sen 2-3x vuodessa. 😀 kumpikaan ei välitä kotitöistä, joten on yhdessä puhuttu siivoojan palkkaamisesta tulevaisuudessa. Meiltä paloi sulake ja en edes yrittänyt mennä neuvomaan kun tajua niistä mitää, osaan ehkä just lampun vaihtaa. Sisustamiseen liittyen niin joo ei se taida miehiä hirveesti kiinnostaa, tosin sen verran on puhuttu et kun on tilaa niin hän saa oman man caven sisustaa niin kuin tykkää. 😀 minä oon muutenki se tarkempi, kuten naiset yleensä. Jostain syystä Joonas hoitaa roskien viennin meillä, se vaan on menny siihe. Ainoa kotityö mistä saan nautintoa on pyykinpesu ja sitä en edes antaisi Joonakselle koska se on mulle outo nautinto. 😀 mutta sanotaanko et selvät roolit meillä on. Katotaan muuttuuko ne sitte kun asutaan yhdessä ja leveemmin. Mielenkiintoista seurata. 😀

  Liked by 1 henkilö

  1. Hö, no et ollu huono vastaamaan! Hyvinhän tuota on ehtinyt jo havaintoja (ja jakojakin!) tekemään, vaikka yhteistä arkea ei vielä varsinaisesti asuttaisikaan. Yhteen muutettaessa oman jännittävän suolansa kotitöihin tuo mm. siisteyskäsityksen jakaminen, ja usein varmaankin sellaisista lähtökohdista mahdolliset riidatkin syntyy…niinku nyt sit vaikka esimerkkinä ne klassiset likaiset sukat! 😀 Tai voihan toki olla sellaisiakin pareja, jotka ei kotitöistä riitele ikinä, koskaan.

   Hei täältä ääni man cavelle! 😀 Sellainen meilläkin on. Yläkerrassa on ”Jeren huone”, jonne minun lonkeroni eivät yllä – eivät sisustuksellisesti, mutta eivätpä myöskään siivouksellisesti! :’D

   Tykkää

 4. Meidän testikuukauden aikana (:D) homma meni luonnostaan niin, että koska olin paljon miestä enemmän kotona, tein myös suurimman osan kotihommista. Kerrostalossa mitään perinteisiä miestenhommia edes oikeastaan kummemmin ole. Korvessa ollessamme mies kuitenkin tekee lumityöt (minä en yksinkertaisesti jaksa fyysisesti sitä koko tietä kolata) ja hakee puut. Pihasaunaa lämmitetään yksissätuumin niin, että mies lämmittä ja minä muistutan säännöllisin väliajoin, että nyt pitäisi lisätä varmaan puita. Mitä ollaan asioista puhuttu, niin uskon tulevaisuudessa hommien jakautuvat aika tasan kuitenkin – ja melko perinteisesti.

  Uskon meidän koti/talo/pihatöiden jakautuvan myös sillä perusteella, että mulla on siivous-, ruoka-, vuode-, ja vaatehuollosta se kolmen vuoden työkokemus. Vessan siivoaminen viikottain käy multa ihan luonnostaan samoin kuin lattiakaivon puhdistaminen. Mulla ei myöskään nokka tuhise pölyjen pyyhkimisessä ja yleisessä luutuamisessa kauaa toisin kuin miehellä. Mies puolestaan tykkää fyysisesti raskaista hommista ja touhuta ulkona, tehköön siis niitä.

  Liked by 1 henkilö

 5. Testikuukausi, ihana! :’D

  Kovin tutulta kuulostaa! Ja herätitpä lattiakaivolla ajatuksen…minä en nimittäin ikinä muista kiinnittää edes huomiota johonkin lattiakaivon puhdistamiseen, mutta silti meillä ei ole koskaan röörit tukossa. Myös päivän posti löytyy usein keittiön pöydältä jotenkin ihmeellisesti. Mies siis mitä ilmeisemmin hoitaa tällaiset asiat! Vastaavasti vessassa käsisaippuapumppupullo täyttyy mystisesti tai jääkaapin hyllyltä pyyhkiytyy hillopurkin jättämä rinkula – nämä siis asioita, joihin minä kiinnitän huomiota ja näin ollen myös hoidan. 😀 Paljon on siis myös sellaista ”näkymätöntä työtä”, puolin ja toisin.

  Liked by 1 henkilö

 6. Mä en edes antaisi miehen pestä vessaa, koska haluan, että se on oikeasti puhdas! Haluan myös itse pestä pyykit, koska mies on pilannut pari kertaa kaiken, värjäämällä ne jonkun värisiksi. Minä en myöskään tankkaa autoa koskaan. Mies tekee ja maksaa tankkauksen, siitä hyvästä minä silitän sen paidat (käyttää töissä kauluspaitoja), vaikka vihaankin silittämistä. Hyvin meillä jakautuu, paitsi määrällisesti. Minä teen tuplat mitä mies….mut silloin ne onkin hyvin tehty ja mies ei vain näe tai huomaa roskia laittialla, pöydillä…eikä missään kaapinovissa roiskeita…

  http://www.lily.fi/blogit/mun-kummallinen-elama

  Liked by 1 henkilö

  1. Hahah, joo, se on tuo siisteyskäsitys mikä eroaa ja erilaisten asioiden huomiointi, mistä aiemmassa kommentissani jo höpöttelinkin. 😀 Niin minäkin meistä oon se, joka huseeraa päivittäin rätin kanssa pyyhkimässä just jotain leivänmuruja pöydiltä tai kahviliruja kaapin ovesta (MITEN niitä voikaan olla AINA?).

   Kiva muuten Kirsihannele kun tulit käymään! ❤

   Tykkää

 7. No totta Mooses tästä on postaus omaan blogiin tehtävä, ehkä jo tänään. Tai huomenna (aurinko paistaa ulkona eikä ole sataa astetta pakkasta, joten…)! Joten see you there (www.lily.fi/blogit/ala-ota-sita-niin-vakavasti).
  Meillähän nää roolit on vähän niinku nurinperin 😉

  Liked by 1 henkilö

 8. Hauska lukea näitä mitä kenenkin kotona ja parisuhteessa ei koskaan kukakin tee ja kuka tekee aina 😀 Olin kirjoittamassa omaa päivitystä, mutta päädyin kuitenkin vain kertomaan täällä.. Meillä tosin on roolit jonkun verran muuttuneet mun Riesanikin takia, mutta on asioita on jotka vaan ”pysyy ja paranoo” 😉 Me asutaan kerrostalossa kaupungissa, mutta meillä on kesämökki,,
  – mä en koskaan pese ikkunoita (sen jälkeen kun olin kerran ne pessyt ja sain kommentiksi ”ai sä olet ostanut meille kaihtimet”. Lyhyydestä on joskus hyötyäkin..)
  – mä en koskaan enää laita ruokaa (Riesan syy. Tunnustan kyllä, että kananmunia en ole osannut koskaan keittää…)
  – mä en koskaan leikkaa nurmikkoa mökillä (en ole koskaan jaksanut vetää leikkuria käyntiin)
  – en pilko puita (ei sillä etten osaisi, mutta AM pelkää, että telon/olisin telonut itseni kirveen kanssa)
  MINÄ OLEN se joka
  – petaan sängyn (AM on sitä mieltä, että se on turhaa, koska illalla se sänky avataan taas kuitenkin)
  – pesee vessan (AM ei huomaa, että se pitää siivota muualta kuin pytyn osalta)
  – pyyhkii pölyjä (tunnustan: harvoin)
  – järjestää tavaroita pakoilleen (harvakseltaan tätäkin, miestä ei häiritse sekasotku)
  – vaihtaa eteisen naulakkoon kesä-/talvivaatteet + kengät
  Meillä
  – tiskaa se, kumpaa likaiset astiat tiskialtaassa/-pöydällä ahdistaa
  – pesee pyykkiä, kumpaa täysi pyykki häiritsee tai kumpi ei löydä päälle pantavaa kaapista
  – imuroi, kumman nilkkoja villakoirat järsii
  – kaupassa käydään yhdessä, mutta usein lähetän sinne AM:n yksin, kun Riesan takia mua ahistaa koko paikka
  – autonrenkaat vaihtaa ja säilyttää rengasliike 🙂 (kermaperseitä?)
  Hah, kuulostaa siltä, että meillä tehdään ja touhutaan ihan hirveästi. Ei muuten pidä paikkaansa. Päinvastoin. kotimme on edustaa enemmänkin sellaista wabi-sabia.

  Liked by 1 henkilö

  1. Voiii oisit vaan kirjotellu oman postauksen! Mut kiva kiva toki näinkin! 😊

   Olen AM:n kanssa täydellisesti samaa mieltä sängyn petaamisesta.

   Hei listaaminen saa OLON TUNTUMAAN TEHOKKAALTA! Ei sen nyt tartte tarkottaa sitä, että pitäs muka tehäki jotain…

   Tykkää

   1. Mä olen hyvä tekemään tekemään listoja 🙂 Ja sitten hukkaamaan ne…
    Yksi lista on säilynyt 14 vuotta, kuvittele 14 vuotta! Se muuttaa vähän muotoaan joka vuosi. Se liittyy mun rakkaaseen harrastukseen, Suomi Melooseen. Ensimmäisenä vuonna mukana oli kaikkea käsittämätöntä tavaraa, paljon sellaista millä ei ollut mitään tekoa ja paljon puuttui. Kotiin tultua tein Listan. Sen listan mukaan olen sitten tehnyt saman viikon reissun joka kesä viimeiset 14 vuotta. Joka vuosi se vähän muuttaa muotoaan, aina on mukaan eksynyt jotain ylimääräistä tai jotain tarpeellista on jäänyt pois. Onneksi n. 500 ihmisen joukosta löytyy aina joku jolta lainata 😉

    Mutta ilman listoja – eihän ihminen VOI ELÄÄ ilman listoja 😉

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: