#muovitonmaaliskuu

Törmäsinpäs tällaiseen kampanjaan  YLE:n sivuilla, kuin #muovitonmaaliskuu . Tarkoituksena on kiinnittää huomiota siihen älyttömään muovin määrään mitä käsiemme kautta kulkee, tehdä parempia (siis mahdollisimman muovittomia) kulutuspäätöksiä ja jakaa vinkkejä muille.

Täydellisen muovittomaan maaliskuuhun, tai elämään ylipäänsä, lienee mahdotonta pyrkiä kun minusta ainakin tuntuu, että lähestulkoon kaikki elintarvikkeet on pakattu muoviin.  Oli kyse sitten tuoretuotteista tai makaronista. Olen pohtinut näitä asioita aikaisemmissa postauksissani Kierrätys – muovi ja ruoka sekä Kurkistus vessan kaappiin ja maailmantuska. Nyt tämän kampanjan innoittamana aion vielä enemmän ja tarkemmin tutkailla ihan perusruokakaupan tarjontaa, tehdä vertailuja ja valintoja mahdollisimman muovittomaan elämään.

Myös kuvan kukkapuska oli pakattuna muoviin. Ja ostan kukkia kotiin usein…

DSC_0036

Parisuhde tuo muovin määrän kontrollointiin omat haasteensa. Yhdessä kun kuitenkin ruokataloutemme jaetaan, niin en minä diktaattorina voi olla tekemässä päätöksiä siitä mitä kotiin kannetaan. Enkä voi siis ”pakottaa” miestä mukaan omiin tempauksiini. Toivon kuitenkin, että löydettäisiin jonkinlainen kultainen keskitie – ja jossain määrin on löydettykin, sillä esimerkiksi leivät ostetaan leipomosta ja/tai paistopisteistä, eli edes sen verran vähemmän muovia meille kantautuu. Muuutta mies syököön edelleen eväsrahkansa ja niin edelleen.

Jere nosti tässä asiassa myös tärkeän ja varsin ristiriitaisen pointin esiin. Erityisesti hänelle kun on erittäin tärkeää ostaa vihannekset ja hedelmät luomuna. Miksi, oi miksi, ainakin Lidlissä kaikki luomutuotteet on pakattuna muoviin joko yksittäin tai muutaman hedelmän/vihanneksen paketteihin?! Samaan aikaan kun tavikset pyörii irrallisena ilman muovikääreitä. Nnngghhhh! Teeppä siinä sitten fiksuja valintoja.

No mutta, nyt joka tapauksessa taas hieman uusin silmin tutkailemaan kaupan valikoimia. Saa nähdä kuinka naisen käy!

10 vastausta artikkeliin “#muovitonmaaliskuu”

 1. Oon ite tuskaillu kans ton muovin määrän kanssa, jota tulee kannettua kotiin ihan hirveesti huomaamattaan. Osan on onneksi jo pystynyt jotenkin vaihtamaan pahvipakkauksiin, mutta siis oikeesti se muovin määrä ihan vaan kasviksien pakkauksissakin – härregyyd! Tarviiko jokainen kurkku ja parsakaali nyt oikeasti tempaista muovikääreeseen!?

  Ja hei, kannattaa käydä hakemassa leikkokukat kukkakaupasta! Siellä ne kääräistään paperiin, saa samalla kukkakauppatuoksuelämyksen, henkilökohtaista palvelua ja suattaapi myös innostua ostamaan jotain uusia kukkatuttavuuksia maljakkoon.

  Liked by 1 henkilö

  1. Siis aamen! Tätä turhautumisen määrää! 😣

   Ja juu kukkakauppa ois ihan siinä meidän matkan varrella kun käydään kaupassa muutenkin, mut olevinaan se kukkapuska on vaan niin paljon helpompi napata mukaan siitä ruokakaupan sankosta. Ryhtiliikettä siis tähänkin nyt!

   Liked by 1 henkilö

 2. Tämä on hyvä kamppis ja tärkeä aihe! Muovittomuus on vaan ihan älyttömän vaikeaa. Joka jumalan kurkku ja paprika on kääräisty muovikääreeseen. Sitten on vielä kosmetiikan mikromuovit, shampoo- ja saippuapullot, vessapaperipakettien muovikääreet ja se muovi, joka on pakastepizzan ympärillä 😀 (joo, meikäläisen ruokavalio ja kulutustottumukset paljastuivat tässä nyt).

  Vakavasti puhuen, niin olen itsekin tehnyt mitä erilaisempia kokeiluja muovin välttämiseksi. Pitkään en käyttänyt lainkaan shampoota, hetken käytin pelkkää palasaippuaa. Hiuslaatuni vaan on niin mahdoton, että toistaiseksi olen joutunut toteamaan ”normaalin” shampoon ja hoitoaineen vain toimivan parhaiten – vaikka ne muovipulloissa tulevatkin. Jos tähän on jotain vinkkejä, otan mielelläni vastaan 🙂

  Juurekset harvemmin ovat muovipakkauksissa, eli ehkä juuresten käytön lisääminen voisi olla yksi pro tippi.

  Liked by 1 henkilö

  1. Kosmetiikkapuoleen ei minulla ole antaa vinkkejä, koska ihan samat muoviputelit shampoon ja hoitoaineen osalta itselläkin kylppärissä pyörii 😀 Palasaippuaa oonkin jo ostanut, mutta yksi muovinen suihkugeeliputeli pyörii vielä, käytän sen siis tietenki loppuun eka.

   Kosmetiikan mikromuovi ei mun käsittääkseni mun kulutuksessa oo ongelma (käytän hyvin vähän mitään kosmetiikkaa ja kuorintavoidekin on Ruohonjuuresta…mut seki tietty muovirasiassa, ahahahaa!) , mut sit taas ku tieto lisää tuskaa nii vaatteeeerghhh. Loputon suo.

   Yritän tässä(kin) asiassa kuitenkin lohduttautua sillä, että täydellinen ei tarvitse olla, tai edes yrittää siihen pyrkiä (ihan jo sen mahdottomuudenki takia + oma mielenterveys on ihan kiva 😂 ). Kaikki pieniki muutos on tosi tosi jees, olkoon se sit vaikka kestokassit tai vaikka toi sun hyvä juuresvinkki!

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: