Operaatio kalkkijalkapunkin häätö [vko1] + muita vinkkejä

Havaitsimme sunnuntaina 25.2., että pieneen potpottilaamme on päässyt pesiytymään kalkkijalkapunkki. Tämä ötökkä ja sen tekemät tuhot ja oireet eivät olleet meille sinällään ennestään tuntemattomia ja vieraita, sillä lähes viisi vuotta kanoja pitäneenä ja ahkerasti keskustelupalstoja lukeneena sitä oli ehtinyt imeä itseensä tietoa jos jonkinmoista, joten tiesimme heti mistä on kyse, kun näimme kukkoparkamme jalat. Olisi voinut tietysti toivoa, että tämä olisi jäänyt vain tiedon asteelle, ei kokemuksen, mutta näin nyt sitten kävi… Ensimmäisistä hetkistä ja pienen infopläjäyksen kirjoitin blogiin täällä.

Viikko on nyt vierähtänyt, ja meillä se on sujunut näin:

MAANANTAI

Raivoisaa tiedon etsintää, googlettelua ja Facebookin Munanetti -ryhmän hyödyntämistä. Selvitin mitä täytyy tehdä, miksi ja missä järjestyksessä. Maanantaina tarkistimme myös muiden kanojemme ja pääkukon jalat. Selvisi, että myös silkkikanalla on oireita, onneksi huomattavasti lievempiä kuin silkkikukolla. Otimme molemmat vuorotellen käsittelyyn, tästä liotuksesta kerroinkin jo aiemmassa postauksessa. 

Jere laittoi tilaukseen kalkkijalkavoiteen (lanoliinin). Tarkoitukseen sopisi myös esimerkiksi tummeli, vaseliini, parafiiniöljy , oliiviöljy tai mikä tahansa muu oikein rasvainen tuote. Voiteiden, rasvojen ja öljyjen tarkoituksena on, että ne tukahduttavat punkit. Sen verran tässä ehdin oppia, että mineraaliöljyt (kuten parafiiniöljy tai vaseliini) toimivat tehokkaammin kuin kasvi- tai eläinrasvat.

TIISTAI

Liottelukäsittely jatkui. Tällä kertaa aikaa säästääksemme kökimme molemmat yhtä aikaa kylpyhuoneessa – toinen liotteli kanan jalkoja, ja toinen kukon. Pidensimme myös liotusajan puoleen tuntiin, joka oli hyvä. Kököt olivat huomattavasti pehmeämmät ja tulosta syntyi paremmin kuin edellisenä päivänä. Minä olen se, joka jalat liottelun jälkeen käsittelee eli rapsuttelen, hieron, pyyhin ja nypin kökkäreitä pois. Jere pitää siis käsiteltävää lintua sylissään, toinen tirppa odottaa vuoroaan pahvilaatikossa.

Edellisen päivän Munanetissä viettämäni aika ja sieltä saadut vinkit ohjasivat minut keittiömme kaapeille. Siellä oli avattu purkki kookosöljyä. Siis mikä tahansa muu oikein rasvainen tuote. Liottelun ja rapsuttelun jälkeen käsittelin kanan ja kukon jalat kookosöljyllä!

28459534_1011057472374580_1244959248_n

KESKIVIIKKO

Päätimme pitää välipäivää liottelusta, sillä se on eläimille epämiellyttävää ja mahdollisesti kivuliastakin. Itse tilanteessa ovat hyvin rauhallisia, pitävät suurimman osan ajasta silmiäänkin kiinni, mutta epäilemättä tilanne on kuitenkin stressaava ja takuulla räpiköisivät karkuun heti jos ote hellittäisi. Annettiin siis levätä.

Jere yritti saada eläinlääkäriä kiinni, jätti lopulta soittopyynnön. Sen osalta asia ei edennyt. Itse kuitenkin ollaan edetty sen verran, että tarvitsemamme lääkeaine on ivermektiiniä ja kauppanimellä myydään Ivomecina ja Noromectinina.

Muutoin operoitiin siten, että Jere vuoli orsien pinnat, sillä tähän hätään ei uutta orsimateriaalia ole saatavilla. Lisäksi illanhämyssä hiippailimme kanalaan ja käsittelimme kaikilta kanoilta ja kukoilta, siis myös oireettomilta, jalat kookosöljyllä ja siinä samalla napsuteltiin kynsiä lyhyemmiksi.

Tämä operaatio suoritettiin otsalampun valossa, jossa on valittavana myös punainen valo. Punainen valo rauhoittaa kanaa, joten tällaiset hoitotoimenpiteet olivat helppoja tehdä – eikun vaan nappaa kanan orrelta syliin ja antaa mennä. Kirkkaassa päivänvalossa ja/tai keinovalossa saisi aikaan vain paniikin ja yleisen härdellin.

28536757_1011478215665839_223024931_n

TORSTAI

Siivouspäivää! Aloitimme poistamalla kakkalaudoilta sekä seinällä keikkuvien pesälaatikoiden päältä muoviset pöytäliinat ja vaihdoimme tilalle puhtaat (näitä löytää kivasta esimerkiksi Facebookin  roskalavaryhmistä kun vaan kysyy ja helpottavat päivittäistä siivoamista suuresti!). Jere oli jo edellisenä päivänä vuollut orsien pinnat pois, tänään vuoleskeli vielä hieman pesien sisäänkäynneiltä. Minä käsittelin parafiiniöljyyn kastellulla sienellä orret, lattialla olevan pesälaatikon päällisen, orsille vievän rampin ja pesät myös sisäpinnoilta – siis kaiken irtaimen, minkä päällä nämä kekkuloivat. Myös pesämateriaalit ja purut lattioilta lähtivät vaihtoon. Lattian lakaisimme, mutta sen suuremmin emme sitä käsitelleet. Sen materiaali on filmivaneria, joten olettaa voi, että sellaiseen ei ötöt kaivaudu ja viihdy. Puhtaiden pesämatskujen ja purujen lisäksi päätimme kuitenkin viskoa lattialle, ja jopa niihin pesälaatikoihinkin, tuhkaa. Tuhka on siis luonnon oma loisten ennaltaehkäisy- ja häätöaine! Normaalisti laitamme tuhkaa vain ulos kanojen kylpypaikalle, sillä se pölyää tuhottomasti, mutta juuri nyt kaikki keinot ovat sallittuja.

28536735_1011478225665838_1760585393_n

20180301_141308

Siivouspäivän lisäksi otimme silkkikukon ja -kanan kolmanteen liotuskäsittelyyn. Jere oli kehitellyt idean, josta en osannut päättää, että onko se järjettömän innovatiivinen vai vain järjettömän järjetön! Hän siis oli ostanut kannellisen ja luukullisen kissanhiekkalaatikon ja idea oli, että tuupataan kana ja kukko sinne seisoskelemaan mäntysuopaveteen – nehän kun ei hämärässä boksissa mihinkään liiku ja näin säästytään mekin epämukavalta kökkimiseltä kylppärin lattialla. Uskokaa tai älkää, tämä idea osoittautui NEROKKAAKSI! Laitoimme vielä laatikon pohjalle pyyhkeen (kiitokset vaan Pirttiin tästä vinkistä!), joten sielläpä kököttivät kaikessa rauhassa liukastelematta reilun puolituntisen! 😀

Liottelun jälkeen rapsuttelut ja hiphei, tältä erää tilanne näyttää siltä, että kanan kohdalla ei enää tarvitse liotteluja jatkaa! Jipii! Kukolla tätä lystiä kyllä on vielä edessä, mutta hienosti edistyi senkin suhteen. Lopuksi vielä rasvasimme jalat kauttaaltaan parafiiniöljyllä.

Jere sai eläinlääkärin kiinni ja hän kirjoittaa meille reseptin Ivomeciin. Menee kuitenkin kuulema pari viikkoa ennen kuin lääkettä on saatavilla. Siihen saakka jatkamme parafiiniöljy/kookosöljy/kalkkijalkavoidekäsittelyillä muutaman päivän välein ( +kukolla ne liottelut niin pitkään kun tarve vaatii).

28721913_1011622212318106_1164514842_n

PERJANTAI JA LAUANTAI

Välipäivät kolmesta eri syystä. Eläimet: Saivat välillä levätä noin niinku henkisesti, mutta myös fyysisesti kintut sai hetken toipua käsittelystä. Lisäksi ei ollut järkevää huuhtoa torstaina laitettuja parafiiniöljyä heti pois. Ihmiset: Jerellä iltavuorot ja minulla viikonloppuvieras kaukaa isolta kirkolta. Ajattelin viettää aikaani muualla kuin kylpyhuoneen lattialla.

SUNNUNTAI ELI TÄNÄÄN

Kunhan Jere pääsee iltavuorosta, niin napataan kukkeli kainaloon ja kainalon kautta kissanhiekkalaatikkoon likoamaan. Haha, en kestä tätä ajatusta vieläkään, vaikka se toimivaksi todettiinkin! Liotukset ja rapsuttelut luvassa siis tänäänkin. Jere hoiti aamulla kanalan aamutoimet ja totesi, että jalat alkavat näyttää tosi hyviltä jo.  Samoin tilaamamme kalkkijalkavoide saapui postissa tänään, niin aiomme illalla käsitellä myös kaikkien potpottimien jalat sillä.

Yritän alkuviikosta ottaa vielä kuvat kukon jaloista, niin nähdään vertailua siitä mistä lähdettiin liikkeelle ja missä ollaan nyt. Palaillaan siis taas asiaan!

 

 

 

4 vastausta artikkeliin “Operaatio kalkkijalkapunkin häätö [vko1] + muita vinkkejä”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: