Operaatio kalkkijalkapunkin häätö: lääkitys

Taas mennään! Edellisessä operaatio-postauksessa jäimme siihen, että liottelimme ja rapsuttelimme kukkopojan jalat viidennen kerran. Tämän jälkeen jalat ovat näyttäneet todella hyviltä (etenkin alkutilanteeseen nähden) emmekä siis liotushoitoja jatkaneet. Tämän kuluneen kahden viikon aikana olemme käsitelleet kaikkien jalat kalkkijalkavoiteella kahteen kertaan.

29341704_1026405817506412_928596487_n

Käyttämämme lääkeaine on siis ivermektiiniä, myydään esimerkiksi kauppanimellä Ivomec. Saimme lääkkeen lopultakin viime viikolla käsiimme ja eilen aloitimme lääkityshoidon. Lääkettä ei siis eläinlääkäreillä ole valmiina varastoissaan ja me odottelimme toimitusta kaksi viikkoa. Lukemani perusteella aikamoisen tujusta lääkkeestä on kyse!

Ivomecin kohdalla ei tutkimustietoa tai muuta, miten sanoisin, virallista (?) tietoa kanojen hoitoon ja varoaikoihin tahdo löytyä. Tuoteselosteessa itsessäänkin on mainittu vain naudat, siat ja porot. Eläinlääkäritkään eivät pääasiassa tunnu olevan kovinkaan perillä kanojen hoidosta ja lääkityksestä ja veikkaanpa, että jotain tehiksiä tuskin lääkitäänkään. Meidänkin tapauksessa ell luotti täysin meidän asiantuntemukseemme eikä esimerkiksi ole nähnyt kukkopojan jalkoja kertaakaan. Lisäksi olen lukenut, että joissain tapauksessa ell sekoittaa valmiin seoksen käytettäväksi loishäätöön, me saatiin ehtaa tavaraa koko purkki.

29547390_1026405767506417_1836263307_n

Mitään täydellistä, satavarmaa ja asiantuntevaa lääkitysopastusta en siis minäkään osaa antaa, vaan nojaan tietoon mitä olen saanut lukuisista siipikarjan harrastajien keskusteluista sekä blogeista. Näiden ohjeistusten mukaan Ivomec siis sekoitetaan esimerkiksi vaseliiniin, parafiiniöljyyn tai muuhun voiteeseen/öljyyn (laimennus 1:10). Me sekoitimme lääkeliuoksen kalkkijalkavoiteeseen, jota olemme muutenkin käyttäneet tässä kuluneiden viikkojen aikana. Seos on käytettävä heti ja se siis käytetään ulkoisesti, hierotaan jalkoihin.

29547636_1026405774173083_267746629_n

Munien syönnin varoajasta ei siis myöskään tahdo löytyä mitään tutkittua tietoa. Suurin osa lukemastani kuitenkin viittaa kuukauteen. Sitä en ole vielä osannut päättää, että uskallamme syöttää munat kuitenkin koiralle, vai nakkaammeko menemään. Onni onnettomuudessa on, että silkkikanan munat erottaa muiden munista helposti, koska ne ovat niin mallia mini!

No, joka tapauksessa, eilen illalla pääsimme siis lopultakin aloittamaan varsinaisen lääkityshoidon. Otimme lääkekäsittelyyn kukkopojan ja kanan, mutta päätimme myös käsitellä pääkukon (silkki sekin). Epäilemme, että kalkkijalkapunkki on pesiytynyt kanalaamme viime kesänä sen myötä kun lisäsimme silkkikanan ja pääkukon parveen*. Päätimme nyt toimia näin, vaikkakin lääkehoidon antaminen ihan vaan varmuuden vuoks ei varmasti ole suositelluin tapa toimia.

Aiomme uusia lääkehoidon ainakin kertaalleen kahden viikon päästä, silloin varmaan osataan jo sanoa tarvitseeko vielä senkin jälkeen uusia. Eilen käsittelimme oireettomienkin jalat, tosin ne toki vain kalkkijalkavoiteella. Sitäkin käsittelyä jatketaan niin kauan kuin lääkitystäkin.

Kukkelspojan kinttu käsiteltynä

29745732_1026405820839745_699010299_n

Voiton puolella nyt kuitenkin ehdottomasti tässä operaatiossa ollaan! Lopuksi tähän vielä totean, että lääkepurnukka maksoi suolaiset 42 euroa ja siihen päälle on ostettu parafiiniöljyä, kalkkijalkavoidetta, kissanhiekkalaatikko (…), siivous- ja putsausvälineitä ja niin edelleenkään, puhumattakaan ajasta ja vaivasta jota on käytetty. Niinpä ma sanon jälleen kerran: kotitarvekanailijan ei missään nimessä kannata alkaa laskeskella tiun hintoja! 😀

Aiemmat postaukset tästä koko meidän operaatiosta:

Kanan kalkkijalka

Operaatio kalkkijalkapunkin häätö [vko1] + muita vinkkejä

Operaatio kalkkijalkapunkin häätö [vko2]

*Aion kirjoittaa jossain vaiheessa check listan kanojen hankkimista haaveileville näihin loisjuttuihin liittyen! Yhtenä nyrkkisääntönä sanottakoon kuitenkin jo tässä vaiheessa, että jalat tulee tarkistaa aina. Näin mekin teemme kun uusia otetaan parveen tai luovutetaan eteenpäin. Siitä huolimatta, että kintut olivat tullessa terveet, meillä nyt myöhemmin ovat oireilleet silkkikana jonkin verran sekä silkkikanan ja pääkukon jälkeläinen kukkopoika rajusti. Näitä jälkeläisiähän lähti meiltä siis kolme kipaletta maailmalle, ja olen myös heitä informoinut kun ongelma meillä havaittiin. Kaksi kolmesta on vastannut, tarkistanut jalat ja todennut kaiken olevan ok. Toivotaan siis, että myös se kolmas on terve!

2 vastausta artikkeliin “Operaatio kalkkijalkapunkin häätö: lääkitys”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: