Herkkua on siinä monenlaista

Alkukesäiset multamaniat, siemenhepulit ja hullunkiiltoiset silmät ovat tuottaneet tai alkavat pikkuhiljaa tuottaa satoa. Jossain vaiheessa, kun helteet ovat jatkuneet ja jatkuneet, Jere mietti, että näinköhän on liian kuuma minkään kasvaa – mutta yötäpäivää auki olleet kasvihuoneen kattoikkunat ja ovet sekä selkä vääränä kannettu vesi, niin kasvihuoneeseen kuin pihalla oleviin kasvatuslaatikoihin, ovat pitäneet ainakin toistaiseksi sadon hengissä. Vastaavasti kukkapenkit alkavat olla melko näännyksissä ja pihanurmikko on palanut keltaisille laikuille.

Picture_20180725_162605458

Picture_20180725_162541390

Näistä ollaan jo päästy nauttimaan

Kukkapenkissä hulluna rönsyävästä metsämansikasta ja kasvihuoneen ulkoseinustalla kasvavista herneistä. Herneitä ei kumpikaan meistä ole ehtinyt, tai muistanut, tukea mitenkään saati repiä juurilta riehakkaana reuhottavaa vesiheinää, mutta uutterasti on makean ihania herneitä ilmestynyt penkin täydeltä.

Sitruunabasilikasta, pikkubasilikasta ja pinaatista salaateissa. Salaatissa, johon on kasattu itse kasvatettuja lehtisalaatteja ja rucolaa sekä retiisejä. Yrteistä timjami sekä pihalla kasvavat ruohosipulit ja lipstikat ovat unohtuneet kantaa keittiöön saakka, samoin raparperi on jäänyt lähestulkoon unholaan – vaivaiset kaksi piirakkaa olen tänä kesänä leiponut, ja tehnyt lehdistä laattoja. Pakkaseen varsia kyllä riittää jos ei leipomushommiin tässä ehdi!

Picture_20180725_162421940

Picture_20180725_162353855

Picture_20180725_162638759

Nämä vielä odotuttavat

Mukavan kokoisen sadon tekevä tomaatti kasvaa pulleampana kuin koskaan, mutta yhtäkään punaposkista ei vielä ole. Pienet paprikat ovat täynnä lukuisia pikkuruisia ja vielä pikkuruisempia vihreitä paprikoita. Kasvihuonekurkku kukkii keltaisenaan, mutta sen enempää ei meille ole lupauksia antanut.

Samoin kesäkurpitsat, jotka ovat epäonnistuneet kahtena edellisenä vuonna, kukkivat. En tiedä onko vika ollut säissä vai paikassa (no, ainakin toissa vuonna kesäkurpitsan kasvatusyritys kasvihuoneessa oli jo lähtökohtaisesti tuomittu epäonnistumaan) kun en täällä tahdo niistä satoa saada – edellisen kodin pellossa kesäkurpitsa kasvoi kohisten.

Alukesästä istuttamani porkkanat ja vihersipulit eivät edes itäneet. Pihamme ainoa omenapuu, nuori heitukka vielä, innostui viime vuonna tekemään yhden omenan. Jännityksellä odotan uusiiko urotyönsä!

Picture_20180725_162318268

Picture_20180725_162521267

Picture_20180725_162445853

Minä luulen, että tänä vuonna kaiken kiireen, niin opiskelun kuin elämän, vuoksi mustikat ja puolukat jäävät metsään. Mansikat ovat jääneet ostamatta, enkä ole varma jaksanko innostua myöskään anoppilan omenoista ja punaherukoista ainakaan hilloiksi asti. Ehkä mehuiksi kuitenkin. Ihan ei siis marttapisteitä ropise tänä(kään) vuonna ja omavaraisuudesta voi vain kaukaisesti haaveilla, mutta onpahan silti saanut, ja tulee vielä saamaan, suunsa makeaksi! Ja oooh tätä kaikkea vihreyttä!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: