Kukkiva syyskuu

Minä en ole sillä tavalla puutarhaihminen, että osaisin suunnitella penkit ja perennat viimeisen päälle, synkronoida värit ja no, välttämättä edes miettiä auringon ja varjoisan tilan saati maaperän ominaisuuksia kullekin rehulle sopivaksi. Filosofiani puutarhan suhteen noudattaa lähinnä kaavaa:

  1. Oi miten kaunis kukka/pensas/puu/mikälie! HALUAN!
  2. Pikainen puutarhan skannaus.
  3. Tyhjän tilan bongaaminen.
  4. Kaivan kuopan ja istutan.
  5. Toivon parasta.

Picture_20180904_133827252

Jotain olen osannut kuitenkin tehdä oikein, sillä pihamme kukkii aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn, jopa lokakuuhun asti. Ei nyt välttämättä kovin tasapainoisesti ja harmonisesti, mutta kukkiipa kuitenkin. Kevään aloittaa krookukset, narsissit ja sinivuokot, alkukesästä kukkakuoroon yhtyy muun muassa kesäpikkusydän, jalopähkämö ja akileija ja pitkin kesää kukkaan puhkeaa esimerkiksi pionit, jaloangervot ja päivänliljat, noin niin kuin muutamia mainitakseni. Syksylläkään puutarhan kukinta ei lakkaa, kun monet jatkavat kukintaansa (kuten pelargonia) ja lisäksi vuoroon astuu esimerkiksi loistosalvia ja joku-muu-perenna-jonka-nimeä-en-nyt-muista. Perennoiden lisäksi monet kesäkukista kukkivat vielä syyskuussa, kuten esimerkiksi ikisuosikkini ruukkuneilikka ja tämän kesän ”uutuus” samettiruusu. Lisäksi tänä vuonna syyskuuhun tuo väriä keväällä kylvämäni auringonkukat sekä kiinanasterit.

IMG_20180904_133552_356

Toki syksy kuitenkin näkyy pihassa monin tavoin, vaikka kukinnoista saakin vielä nauttia. Muutamia ruukkuja pitäisi jo tyhjentää ja laittaa varastoon odottamaan ensi kevättä. Keltaisuus hiipii esimerkiksi saniaisiin ja monet perennat ovat lakanneet kukkimasta jo aikaa sitten ja jotenkin muutenkin väsähtäneet. Kasvulaatikot pitäisi myös tyhjentää tulevan talven tieltä. Haravointihommille ja penkkien suojaamiselle ei vielä tässä vaiheessa tarvitse suoda ajatustakaan, mutta syksy on hyvin pitkälti nuupahtamista ja luopumista, horrokseen valmistautumista.

Picture_20180904_133911300

Mutta onneksi ei tosiaan ainoastaan sitä. Loppukesän kukat kukkikoot ja osan, kuten esimerkiksi auringonkukat, olen ajatellut kerätä ilahduttamaan myös maljakkoon sisälle. Kasvulaatikoiden anti on jo annettu, mutta kasvihuoneesta saadaan vielä nauttia tomaateista, kurkuista, paprikoista ja chilipaprikoista. Jonkun olisi korkea aika myös kerätä yrtit sisälle kuivumaan. Puutarhavuosi ei ole vielä läheskään taputeltu!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: