Opiskelumoodit

Viime vuoden heinäkuussa alkanut opintovapaani kulkee hirvittävää vauhtia kohti vääjämätöntä loppuaan. Tuolloin, yli vuosi sitten, tuntui kuin minulla olisi aikaa loputtomasti ja nyt…nyt sitä miettii, että mihin hittoon se aika oikein meni? Töihin paluu ja jälleen uudenlaisen arjen opettelu on ihan nurkan takana, marraskuussa.

Picture_20180923_135059976

Olen kirjoitellut paljon opintojeni etenemisestä, rahoittamisesta, toivon ja epätoivon hetkistä, lähipäivistä, haaveista ja unelmista ja matkan varrella muuttuneista suunnitelmista. Kirjoituksia löytyy runsaasti tuolta työt&opiskelu-tagin alta. Nyt ajattelin nostaa esiin kolme erityistä ja erittäinkin tutuksi tullutta opiskelumoodia tämän taipaleen varrelta…

Go with the flow!

Tämä on niinku parasta ikinä. Kun on oikeanlainen fiilis päällä, aihe ja tehtävänanto on superkiinnostava ja materiaaleista nousee esiin jokin erityisen kutkuttava, ajatuksia herättävä punainen lanka menee opiskelu ja opiskelukirjoittaminen kuin siivillä. Inpiraation iskiessä on ollut täysin merkityksetöntä onko yö vai päivä – olen joskus noussut yöpediltäkin läppärin ääreen naputtelemaan, kun idea on syttynyt juuri silloin. Tällaisina hetkinä kirjojen ja läppärin ääressä hujahtaa huomaamatta useampi tunti ja syntynyt teksti on jouhevaa, johdonmukaista, kepeästi etenevää ja joskus jopa nerokasta. Tällaisten töiden palauttaminen on myös ollut helppoa ja saadut arvosanat ovat aina kulkeneet synkassa sen kanssa kuinka helppoa ja vaivatonta työskentely on ollut. Tämä ei tarkoita sitä, että aihe itsessään olisi ollut helppo, sillä tehtävät ovat usein varsin vaativiakin. Niihin vaan on löytänyt mielenkiintoisen näkökulman! Kandityöni (joka toki on vielä kesken) on tästä hyvä esimerkki. Kipuilin aiheen valinnan, aloittamisen ja työn rajaamisen kanssa todella kauan. Mutta kun se lamppu syttyi, syttyi myös tekemisen riemu ja valtaisa tiedonjano omaan aiheeseen!

Kiviäkin kiinnostaa

Vastakohta edelliselle. Siis kun ei vaan iske, ei kiinnosta, ei huvita ja voihan tympeyden tympeys. Viimeiset pari viikkoa olen elänyt tätä moodia. Jotkut kurssit ovat vaan siis niin shittiä, että vaikka opiskelusta pääasiassa nauttiikin, niin joskus se vaan on niin pakkopullaa. Kuvittelin, että kvantitatiivinen tutkimus olisi ollut minulle se suurin seinä, mutta ehei….kielten opiskelua kohtaan minulla näkyy olevan vielä vaikeampi asennevamma. Koko opiskeluni aikana minulla ei ole esimerkiksi ollut ongelmia deadlinejen kanssa, mutta nyt olen vain siirtänyt ja siirtänyt ja siirtänyt kaikkea tekemistä – ja ahdistunut siitä sitten totta kai vielä entisestään. Eli, vaikka opiskelu onkin tosi kivaa ja olen ottanut sekä suorittanut hyvillä mielin monia sellaisiakin kursseja, jotka eivät alunperin kuuluneetkaan suunnitelmiin, niin jotkut kurssit tipahtavat armottomasti siihen suoritan-tämän-koska-pakko -lokeroon, eikä niistä saa revittyä muuta iloa irti kuin että tulipahan tehtyä (eikä asiaan tarvitse enää palata).

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Tämä moodi kulkee erittäin vahvasti käsi kädessä kiviäkin kiinnostaa -moodin kanssa. Eli sen sijaan, että saisin ihan oikeasti jotain tehtyä, käytän aikaani tekemisen suunnitteluun. Bujosta löytyy kuukausittain to do -listoja ja kalenteriin kirjaan päivittäisiä etappeja. Toki teen tätä myös go with the flow -vaiheessa, mutta tuolloin ne kirjatut tulee myös tehtyä (kts. esim. paikoillanne, valmiit, värikoodaa!). Suunnitelmallisuus on hyvä juttu ja ilman sitä en varmastikaan olisi tässä pisteessä kuin nyt olen. Mutta joskus kaikenlainen listaaminen ja suunnittelu on oikeastaan enemmän itsensä huijaamista, päälle liimattua tehokkuuden tuntua.

 

3 vastausta artikkeliin “Opiskelumoodit”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: