Kasvishaaste pöytään Satokausikalenterin innoittamana! (+ ARVONTA!)

Picture_20181019_134458441

Picture_20181019_134534494

Yhteistyössä satokausikalenteri.fi kanssa

Vuosi sitten ostin elämäni ensimmäisen satokausikalenterin vuodelle 2018. Ihastuin tuolloin välittömästi tyyliin, jolla kalenteri oli tehty. Ihaniin, lämpöisiin kuviin ja tietenkin koko kalenterin pääpointtiin – vuoden jokaisen kuukauden listauksiin siitä mitkä vihannekset, juurekset, hedelmät, marjat ja sienet ovat parhaimmillaan juuri nyt meillä ja maailmalla.

IMG_20181019_135740

Picture_20181019_135252963

Jokainen varmasti tietää nämä perusjutut: satokaudellaan kasvikset ovat maukkaimmillaan sekä edullisimmillaan. Kalenteria seuraamalla on siis mahdollista helliä niin suuta kuin kukkaroa – ja myös luontoa! Nämä tyypit nimittäin muun muassa suosii mahdollisimman vähän kuljetettuja ja varastoituja kasviksia ja erityisen paljon kotimaisia ja mahdollisimman lähellä sijaitsevia kasvisten tuottajia (lisää hyviä syitä käyttää satokausikalenteria listattuna täällä)!

Nyt sain blogin kautta hyppysiini vuoden 2019 satokausikalenterin ja eipä kuulkaa pettymystä tuottanut tämäkään! Extrana kalenterissa on muun muassa opastusta villiyrttien maailmaan, reseptejä erilaisiin kasvisliemiin sekä vinkkejä erilaisiin tapoihin kasvisten kypsentämiseksi.

Picture_20181019_140332646

IMG_20181019_141343

Picture_20181019_135410978

Mainittujen syiden lisäksi itseäni satokausikalenteri on inspiroinut lisäämään kasviksia omaan ruokavalioon. Okei, myönnän, välillä paremmalla ja sit taas huonommalla menestyksellä. Todellakin elämään mahtuu kausia, kun ruokavalio koostuu lähinnä pakastepitsasta ja kasvista edustaa pastan päälle turautettu ketsuppi…

Mutta sit taas elämään mahtuu myös niitä kausia kun kasvikset kiinnostaa ihan hurjan paljon! Etenkin silloin kalenteri on ahkerassa käytössä ja etenkin minunlaiselle tyypille se on mielenkiintoinen, tarpeellinen ja hauska työväline, kun usein polku kauppojen heviosastolla on urautunut tomaatti-kurkku-jäävuorisalaatti-porkkana-banaani -linjalle.

Olen siis tehnyt satokausikalenterin avulla löytöjä sekä laajentanut omaa maku- ja kokkausmaailmaani. Esimerkiksi vuonna 2018 ruokapöytääni on tullut (ja jäänyt!) itselleni sellaiset uudet ja alkuun hieman epäilyttävät tuttavuudet kuin kyssäkaali, myskikurpitsa ja kaki.

Picture_20181019_141721859

Picture_20181019_141814572

IMG_20181019_142436

Tämän aiemman hyvän kokemukseni perusteella sekä selaillessani vuoden 2019 kalenteria päätin lyödä itselleni haasteen pöytään: testaa joka kuukausi vähintään yhtä itselle ennestään tuntematonta kasvista! Miltä esimerkiksi kuulostaisi ugli helmikuussa, vihanneskrassi huhtikuussa, parsa toukokuussa, pitahaya heinäkuussa, kriikuna elokuussa, raitajuuri lokakuussa, kastanja marraskuussa ja sweetie joulukuussa…

Picture_20181019_135332092

Picture_20181019_140843739

Syksyisin mieli vetää juureksiin ja uunissa valmistettaviin ruokiin. Hunajalla ja oliiviöljyllä valellut sekä suolalla, pippurilla ja rosmariinilla maustetut lohkot palsternakkaa, perunaa, kyssäkaalia, ruusukaalia, keltasipulia, valkosipulia ja porkkanaa paahtuu uunissa ihan itsekseen. Nämä nautittiin itse tehtyjen haukipullien kanssa – ja niissä tietenkin runsaasti tuoretta tilliä!

IMG_20181014_125415_957

Kasvissosekeitto toimii AINA! Tässä oranssin makeassa keitossa myskikurpitsaa, bataattia ja porkkanaa. Lisälämpöä syksyyn tuo sekaan raastettua nokare tuoretta inkivääriä.

IMG_20181010_122421_200

Koska minulla on nyt kalentereita kaksi kappalein, haluan arpoa toisen niistä teidän lukijoiden kesken! Osallistut arvontaan jättämällä kommentin tähän postaukseen tai Pöpelikön Facebook-sivuille tämän nimenomaisen postauksen kommenttiosioon! Voit myös tuplata arpaonnesi kommentoimalla molempiin. 🙂  Olisi hauskaa myös kuulla kuinka haluaisit hyödyntää satokausikalenteria omassa arjessasi. 

Osallistumisaikaa 28.10. saakka.  Ilmoitan voittajalle henkilökohtaisesti vkon 44 aikana, joten MUISTATHAN JÄTTÄÄ MYÖS YHTEYSTIETOSI (esim. sähköposti)!

Mikäli arpaonni ei suosi tai haluat kalenterin myös vaikka lahjaksi, vuoden 2019 satokausikalenterin voit tilata täältä! Ja vink vinkkinä samassa osoitteessa keittokirja ”Modernia maakuntaruokaa” kuulostaa myös varsin mielenkiintoiselta! Yli 35 euron tilauksiin sisältyy ilmainen toimitus. 🙂 Kannattaa laittaa myös instassa seurantaan @satokausikalenteri, on nimittäin toooosi inspiroivia (ja vatsaa nälkäkurisuttavia…) kuvia, ideoita, tarjouksia ja kilpailuja!

25 vastausta artikkeliin “Kasvishaaste pöytään Satokausikalenterin innoittamana! (+ ARVONTA!)”

 1. Mä vaan istun täällä haavi auki siitä ettet oo koskaan maistanu parsaa?! 😮
  Yks kevätkauden parhaista ruoista on parsa hollandaisekastikkeella! 😛

  Mutta joo, ite pohtinu jo parina vuonna että toi kalenteri pitäis tilata, mutta en vaan oo saanu aikaseks. Josko ko. kalenteri innostais mut ihan aikuisten oikeesti kokkaamaan, edes jotain, edes joskus…

  Liked by 1 henkilö

 2. Kun nyt mainitsit nuo uunipaahdetut kasvikset…meillä paahdetaan bataattia, paprikaa ja ruusukaalia (tämä pienen höyrytyksen jälkeen), pelkkä öljytilkka riittää. Koska: kasvikset marinoidaan vasta paahtamisen jälkeen, marinadi koostuu oliiviöljystä, valkoviinietikasta, suolasta, pippurisekoituksesta ja tuoreesta chilistä. Öljyä & etikkaa 1 rkl, suola & pippuri n. 1 tl, yksi chili pilkottuna pieneksi silpuksi. Marinadin voi tehdä vaikka uunivuokaan kasvisten paahtuessa, sitten vaan rehut marinadin sekaan ja pari pyöräytystä jotta sekoittuu. Että näin, hyvää on!

  Liked by 1 henkilö

  1. Kääk! En tiedä mitä tein, mutta onnistuin poistamaan parsavinkkisi :O Kiitos kuitenkin vinkeistä! Haluatko osallistua myös kalenterin arvontaan? Jos, niin jätätkö myös yhteystietosi ^_^

   Tykkää

   1. Parsavinkki: paahda parsat tilkassa öljyä, johon on puristettu/pilkottu valkopipulinkynsi. Ehkä n. 175 astetta, n. 15 min. Ja joo, osallistun arvontaan!

    Liked by 1 henkilö

 3. Mä voisin elää parsalla! Ja toukokuussa yleensä elänkin 😁 Se on parasta ihan kaikkeen mahdolliseen: Risottoon pastaan munakkaaseen lisukkeeksi ja sellaisenaan suoraan pannulta napsien. Klassikko on tietenkin pekonin sisällä grillatut parsat 😍

  Liked by 1 henkilö

 4. Satokausikalenteria olen ihaillut pitkän aikaa.

  Kivaa, että siinä on kauden kasvikset selkeästi esillä, kun ne eivät ole itselleni itsestäänselvyyksiä -> kalenteri helpottaisi mm. kauppaostoksia.

  Liked by 1 henkilö

 5. Satokausikalenteri on asia, joka jollain sairaalla (tai vähemmän sairaalla) tavalla kiehtoo myös minua, vaikka olen paatunut lihansyöjä, eikä suolistoni ole kestänyt viimeiseen puoleen vuoteen oikeastaan mitään kasviksia tai hedelmiä. Ehkä kalenterista löytyisi jokin uusi kasvisjuttu, jota pystyisin syömään ilman kauheita mahakipuja 🙂 s-postini saat kyllä, mikäli sattuisi onni suosimaan 🙂

  Liked by 1 henkilö

 6. Mietin jo viime syksynä, että tämä olis kyllä super hyvä ja tekisi mieli ostaa, mutta jotenkin ei sitten saanut aikaiseksi… Satokauden kasvikset ja hedelmät kyllä maistuu aina niin paljon paremmalle kuin sesongin ulkopuolella ostetut ja uusiin tuttavuuksiin ois aina hyvä tutustua 🙂

  Liked by 1 henkilö

 7. Tuplataas vielä mahdollisuus voittoon 🙂 Raitajuurta laitoin tänään uunijuureksien sekaan ja oli kyllä hyvää. On paljon kasviksia joita ei tule kaupasta kotiin kannettua, kun ei tiedä miten niitä käyttäs…

  Liked by 1 henkilö

 8. Mukana :)! Kalenteri helpottaisi ruokien suunnittelua. Tietysti haluaisi suosia kunkin satoajan tuotteita, mutta ei niistä ole perillä ellei kaupassa erikseen ole lappua siitä.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: