Hei eipäs unohdeta meidän karvaisia ystäviämme läheltä ja kaukaa! Jouluisena hyvänä tekona tai vaikka aineettomana lahjana tämän kaiken materialismin keskellä on monia keinoja auttaa vaikkapa eläimiä. Tässä muutama esimerkki!
WWF:n kautta voi ryhtyä kummiksi tai antaa kertalahjoituksen eläinten ja luonnon hyväksi. Kummina mahdollistetaan uhanalaisten eläinten sekä niiden elinympäristöjen suojeleminen niin meillä Suomessa kuin maailmalla. Valittavana on ”yleinen kummeus” tai kohteekseen voi valita jonkin erityisesti omaa sydäntä lähellä olevan suojelukohteen – esimerkiksi Itämeren tai vaikka lumileopardin. Itse olen toiminut saimaannorppakummina pienellä kuukausittaisella lahjoituksella.
Kummiksi voi ryhtyä myös vaikka Suomen eläinsuojeluyhdistykselle, siis SEYlle, jolloin kuukausittaiset lahjoitukset menevät eläinsuojelutyön hyväksi. Eläinsuojeluteon voi tehdä myös antamalla rahan sijaan aikaansa ja ryhtymällä vapaaehtoiseksi. Ja pssst! Vapaaehtoisuus ei välttämättä tarkoita sitä, että siinä täytyisi olla rämpimässä kylmässä ja sateisessa metsässä hylättyjen kissojen perässä, jos se ei omalta yhtään tunnu – vapaaehtoisvoimia tarvitaan moniin hyvin erilaisiin hommiin!
SEY:n kautta on myös mahdollista antaa eettisiä aineettomia joululahjoja. Eli laittaa siis joululahjarahat ”lahjakortiksi” kodittoman eläimen kastrointiin ja sterilointiin tai rokotuksiin tai vaikka luonnonvaraisten eläinten hyväksi. Aineettomilla eettisillä lahjoilla voi tukea myös esimerkiksi eläinsuojeluneuvojan työtä tai eläinsuojelutiedon välittämisessä koululaisille!
Kannattaa myös tsekata paikalliset yhdistykset ja esimerkiksi löytyöeläinhoitolat, josko niitä voisi auttaa myös suoraan joko rahallisesti tai erilaisin lahjoituksin! Meillä täällä Eläinlääkäriasema pisti pystyyn joulukeräystempauksen paikallisen löytöeläinhoitolan hyväksi! Eläinlääkäriaseman henkilökunta muistuttelee, että löytöeläinten lakisääteinen säilytysaika on vain kaksi viikkoa, jonka jälkeen niiden elämisen kustannukset jäävät löytöeläinhoitolan kontolle (mikäli eläimet siis jäävät vielä odottelemaan uutta kotia ja säästyvät lopetuspiikiltä). Enimmäkseen tällä(kin?) löytöeläinhoitolalla kotia odottelee kissoja, joten lahjoituksina toivotaan erityisesti kissanruokia ja kissanhiekkaa.
Kuvissa esiintyvät Amen ja Mustis olivat kaksi niistä lukuisista kodittomista. Ne ovat asuneet meillä reilun vuoden. Ne ovat siis lähtöisin siis ties mistä oloista, hylättyinä, ja tulleet meille paikallisen löytöeläinhoitolan sekä aktiivisen vapaaehtoistoiminnan kautta. Niinpä meiltä lähti ruokajoulupaketti tuomaan iloa löytöeläinhoitolan karvaisille asukkaille ja oman kodin odottajille, sekä tueksi ja kiitokseksi arvokkaasta työstä mitä siellä tehdään!