#13 Mökille virtaa aurinkovoimalla

Postauksen kuvat on otettu loppukesästä/alkusyksystä kun maailmassa oli vielä lämpöä, ihanuutta ja VALOA. Nyt alkutalven kiireissä en ole ehtinyt mökillä käymäänkään. Ihanaa olisi päästä, nyt kun lumi ja pikkupakkaset ovat ilmeisesti jääneet meille pysyvästi. Se tuo jälleen oman tunnelmansa mökkeilyyn.

Aina silloin tällöin pälkähtää mieleen, että olisipa ihanaa viettää joulua mökillä. Ihan vain me kahdestaan, keskellä hiljaisuutta, olla vaan ja hipsutella. Tämän haaveskelun on kuitenkin aina voittanut läheisten seura sekä valmis joulupöytä, haha! Mutta ehkä jonain päivänä joskus tulevaisuudessa minulla ja Jerellä onkin ihan oma joulu. Mutta ei vielä tänä vuonna.

Picture_20181212_184734729

Olen kirjoitellut aiemmin mökkimme mukavuuksista, tai niiden puutteesta. Me mökkeillään, enemmän tai vähemmän aktiivisesti, ympäri vuoden. Tässä nyt parin vuoden kokemuksella on tullut todettua, että kah, Suomen kesä toden totta on varsin lyhyt ja pimeä tai vähintäänkin hämärä aika haukkaa melkoisen suuren osan koko vuoden kulusta – niinpä tänä vuonna päädyttiin hankkimaan mökille aurinkopaneeli.

Vaikka tähän saakka onkin pärjätty vallan mainiosti kynttilöin ja kaasuvaloin niin täytyy sanoa, että kyllä tuo valaistus on kuitenkin ihan totta ihana ja tarpeen.  Valaistuksesta huolimatta me oleillaan paljon edelleenkin kynttilän valossa esimerkiksi pirttipöydän ääressä, sillä valoteho pöydän yläpuolella on aikasmoisen kirkas – ei siis mitenkään sopiva tunnelmointiin.

Picture_20181212_184851066

Mutta keittiönurkkaus on ollut toivottoman pimeä ja iltahämärissä otsalampun valossa kokkailu ei nyt aina ole ollut ihan kaikista mieluisinta. Mahtavaa, että nyt voi vaan napsauttaa seinästä katkaisinta ja tadaa, nurkkauksessa näkee kokkailla, tiskailla ja järkkäillä erinomaisen hyvin. Nyt ei myöskään tarvitse hoitaa kaikkea tarpeellista, kuten vaikka sitä tiskaamista, päivänvalon aikaan vaan voi tehdä asioita just silloin kuin huvittaa.

Picture_20181212_184510871

Saunassa asennettiin valo lauteiden alle. Ennen kuin meillä oli aurinkokennoa me ripustettiin myrskylyhty saunan ikkunan ulkopuolelle tuomaan pientä valonkajastusta saunaan. Supertunnelmallista, ihanaa ja romanttista, myönnän! Mutta myös hitusen riskialtista kun sauna on ahdas ja kuuma kiuas t o d e l l a lähellä. Siinä siis kätevästi polttamassa varomattoman peseytyjän takaliston. Saunan valo ei ole liian kirkas ja kun se on asennettu lauteiden alle niin valo ”suodattuu” kauniisti – ei siis tule saunoessa ja peseytyessä mitään laitosfiiliksiä spottivalojen loisteessa.

Picture_20181212_183105620

Picture_20181212_183140602

Pidän myös kovastipaljon siitä, että valaisimet mökissä ovat hyvin huomaamattomat. Ne ovat vaan sellaiset pienehköt valkoiset pyöreät läkkärät ”upotettuna” kattoon. Meillä on valaisimet pirttipöydän yläpuolella sekä keittiönurkkauksessa ja ne riittävät valaisemaan mainiosti koko vajaan neljänkymmenen neliön tilan. Aurinkopaneeli puolestaan on asennettu mökin ei-julkisivun puolelle, joten sekään ei pomppaa häiritsevästi silmille – ja on kuitenkin juuri sopivasti hollilla nappaamaan kaiken mahdollisen valon energiakseen.

Valaistuksen lisäksi aurinkopaneelista saadaan voimaa läppärin käyttöön ja puhelimien lataukseen. Aiemmin meillä oli näitä asioita varten käytössä iso ja painava akku, jota piti aika-ajoin raahata kotiin lataukseen. Nyt mökissä on ”sähköpistokkeet” asennettuna pirttipöydän luo sekä sängyn viereen. Minulle läppärin käyttö mökillä on ollut tärkeää siksi, että se on mahdollistanut opiskelun myös siellä. Opintojen takia ei siis ole tarvinnut jättää mökkeilyä väliin tai vaihtoehtoisesti kieriskellä mökillä tunnontuskissa kun opinnot seisoo.

Syksyn myötä kuitenkin harmiksemme huomattiin, että luonnonvalon vähentyessä energia ei enää riitä kaikkeen, eli siis valaistukseen sekä läppärin tarpeisiin. Ja mun läppäri on vuodelta keppi ja kivi, eli sen oma akku ei kestä hetkeäkään ja tarvitsee siis virtaa non-stoppina. No, tämä on oikeastaan ihan vaan pieni harmi. Mökillä kuitenkin tulee vietettyä syksyisin ja talvisin aikaa vähemmän kuin kesäisin, joten ne reissut voi ottaa ihan lorvailun kannalta ja jättää läppärin kotiin. Pääasia, että virtaa on riittänyt valoihin sekä puhelimiin.

Picture_20181212_184125722

Picture_20181212_184136135

Minähän olen aina ollut niillä linjoilla, että mökkeilyn pitää olla erähenkistä ja yksinkertaista. Mutta näin sitä ajatukset muuttuu ja toisaalta aika törppöhän sitä olisi, jos kaikista mukavuuksista kieltäytyisi ihan vaan itsepäisyyttään ja kieltäytymisen ilosta. Valaistus kuitenkin lisää pimeän ajan mielekkyyttä, mutta ei kuitenkaan syö sitä tiettyä fiilistelyä joka ehdottomasti mökkeröintiin kuuluu. Edelleen voidaan olla ihan hipihiljaa, rauhassa. Kaminassa rätisevä tuli ja sen tuoma pehmeä lämpö, ympärillä hiljaisena avautuva luminen metsä ja saunavilvoittelu kuistilla – mökki todellakin tarjoaisi täydelliset puitteet joulun viettoon. Ehkä vielä jonakin päivänä!

 

3 vastausta artikkeliin “#13 Mökille virtaa aurinkovoimalla”

  1. Meidän mökillä on ollut vuosia aurinkopaneeli ja olisikos ollut 8 ja puoli vuotta sitten kun mies yllätti vanhempansa ja me käytiin asentamassa muutama valaisin. Just keittiän nurkkaan, joka oli aina pimeä, sekä sitten tuvan pöydän päälle yksi. Ei niitä jatkuvasti poltella, mutta kyllä etenkin keittiöm valoisuus on ollut erittäin jees. 😄

    Ja nyt sinne hankittiin toinenkin paneeli. Meillä ne sai kivasti katolle!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: