#16 Adventtileipä

Joinakin vuosina minuun iskee järjetön kodinhengetärkohtaus ja häärään keittiössä valmistamassa itselle sekä joululahjoiksi kaikkea mahdollista pipareista ja sinapista paholaisen hilloon ja jos syötävät ideat loppuu, niin keittiön kaapeista löytyy sitten tarpeet vaikka ihokuorintaan tai jalkakylpypommeihin.

Joinakin vuosina sitten taas ei iske. Tämä vuosi on oivallinen esimerkki siitä.

Tämä leipäresepti sekä kuvat ovat peräisin siltä vuodelta, kun meidän keittiössä  kävi kuhina ja pöhinä kun jouluhulluus oli syönyt aivot ja viskonut tilalle hiplettiä, tiptappia, piparkakkumaustetta ja ylitsepääsemätöntä tahtoa tehdä kaikkea mahdollista itse. Vaikka resepti onkin siis esitelty blogissa jo aiemmin niin ei se haittaa, sillä kunnollinen vuokaleipä ei mene koskaan pois muodista!

Vuokaleipää tehdessä minulla on tapana säätää vähän yhtä sun toista. Reseptejä en revi päästäni, vaan seuraan (melko) orjallisesti nesteen, suolan, siirapin/sokerin ja sen sellaisten määriä. Jauhot kuitenkin yleensä laitan näppituntumalla ja jos ohjeessa on reilusti vehnäjauhoja tykkään korvata ainakin osan sen määrästä esimerkiksi sämpyläjauhoilla. Lisäksi viskon leivän sekaan mitä milloinkin kaapista sattuu löytymään, kuten auringonkukansiemeniä tai kuivattuja karpaloita.

Niinpä sävelsin hieman tämän adventtileivänkin kanssa. Alkuperäinen resepti sisälsi taikinan osalta kookoshiutaleita ja koristeluun oli käytetty cashewpähkinöitä. Sooloilin sen verran, että vaihdoin kookoshiutaleet auringonkukansiemeniksi (koska kookos leivässä kuulostaa epäilyttävältä) ja cashewpähkinät pähkinäsekoitukseen kivemman ulkonäön vuoksi. Lisäksi kannattaa tsekkailla leivän kypsymistä, sillä meidän uunilla ei mennyt kuin noin 35min kun leipä olikin jo valmis. 🙂

dsc_0008

dsc_0015

Mutta siis, mikäli rrrrakastat vuokaleipää ja varsinkin jos tykkäät makeasta leivästä, siis t o d e l l a makeasta leivästä, niin tämä kannattaa ehdottomasti laittaa kokeiluun!

ADVENTTILEIPÄ

Ainekset

100 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia

1 dl fariinisokeria

2 kananmunaa

2 ½ dl kermaviiliä

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

2 dl auringonkukansiemeniä

1 dl rusinoita

Vuokaan

voita tai margariinia

vehnäjauhoja

Koristeluun

1 dl pähkinäsekoitusta

Vatkaa rasva ja fariinisokeri. Sekoita joukkoon munat. Lisää muut ainekset. Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun vuokaan (tilavuus 1½-2 litraa). Ripottele pinnalle pähkinät. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä vuoassa.

2 vastausta artikkeliin “#16 Adventtileipä”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: