#19 Bujoiluun hurahtanut

Bujo, eli bullet journal, lienee kaikille enemmän tai vähemmän tuttu juttu. Jos ei itse ole hurahtanut bujoiluun, niin varmasti siihen on jossain vaiheessa törmännyt kuitenkin. Itsellänihän, näin niin kuin suuuuuurena listarakastajana, bujoilua on nyt takana kaksi vuotta. En ole kovinkaan kätevä käsistäni tai muutenkaan mikään askarteluvelho, mutta se ei ole minua estänyt pitämästä hauskaa bujon kanssa.

Lyhykäisyydessään bujohan siis pitää sisällään päiväkohtaisen, viikkokohtaisen, kuukausikohtaisen ja vuosikohtaisen kalenterin. Kalenteroinnin lisäksi bujoa käytetään muistikirjana kaikenlaiselle sälälle mitä nyt kenelläkin elämässä on meneillään. Ideana siis on, että lukuisten muistikirjojen ja läjäpäikseen lisääntyvien muistilappujen sijaan ihan kaikki olisi yksien kansien välissä. Kuinka kukin bujoaan koristelee ja askartelee tai on koristelematta ja askartelematta on ihan jokaisen oman maun ja kiinnostuksen mukaista.

Picture_20181212_222038077

Ensimmäisenä bujoiluvuotena tein säntillisesti kaiken ”ohjeiden” mukaan. Oli sisällysluetteloa ja muuta sälää. Tein sivut koko vuodelle, joihin kirjasin ylös jo etukäteen tietoon tulleita tulevia menoja ja tapahtumia. Niiden pohjalta tein joka kuukausi oman kolme sivuisen osion: kansilehti kuukaudelle, päivämääräsivu johon kirjasin kyseisen kuukauden menot sekä kyseisen kuukauden to do -listan. Näiden kuukausisivujen pohjalta puolestaan rakensin myös viikkosivut, joihin nostin päiväkohtaiset menot ylös. Sekavaa enough? 😀 No, tsekatkaa koko humpan juoni vaikka täältä!

Picture_20181212_222319105

Toisena bujoiluvuotena, eli siis tänä vuonna, löysin oman tapani toimia. Esimerkiksi sisällysluetteloa en ole täyttänyt enkä käyttänyt enää ollenkaan, sillä se on itselleni aivan täydellisen turha. Elämäni ei kuitenkaan ole niin hetkistä ja kirjaamisrikasta ettenkö muistaisi ainakin suunnilleen missä mikäkin asia kirjan sivuilla sijaitsee. Yksien kansien välissä -sääntöä rikkoen hankin myös rinnalle ihan tavallisen kalenterin. En siis tee enää bujoon päivä- ja viikkosivuja, vaan merkitsen muistettavat asiat kuukausittain tavalliseen kalenteriin. MUTTA tämä merkitseminen tapahtuu kuitenkin bujoa hyödyntäen ja sinne askarreltujen vuosi- ja kuukausinäkymien ja kirjausten kautta.

Erityisen rakkaaksi ja toimivaksi itselleni bujossa ovat osoittautuneet nimenomaan nämä vuosi- ja kuukausisivut. Esimerkiksi opiskeluasioita on usein tiennyt jo kuuuuuukausikaupalla ennen kuin ne varsinaisesti ovat ajankohtaisia (esimerkiksi kurssi-ilmoittautumiset ja deadlinet), joten niitä on ollut kätevää kirjailla muistiin. Kuukausisivut to do -listoineen ovat hellineet sisäistä neitsyttäni ja ovat myös oivallisesti ruoskineet minua eteenpäin oikeasti tekemäänkin niitä listattuja asioita.

Picture_20181212_222133376

Muistikirjana bujo on ollut myös oiva. Olen kirjannut sinne blogipostausideoita, ruokareseptejä, kirjalistauksia, Jeren synttäribileiden järjestämiseen liittyviä asioita, lomamatkojen suunnittelua, tämän joulukalenterin ideointia ja niin edelleen. Muistikirjan avulla olen myös pysynyt todella hyvin kärryillä siinä missä olen opiskeluissani menossa ja mitä täytyy tehdä seuraavaksi. Tällaisen listauksen ja taulukoinnin ansiosta olen pysynyt aikataulussa, suorittanut juuri ne kurssit mitkä pitääkin ja välttynyt esimerkiksi kurssien päällekkäisyyksiltä ja muilta ongelmilta, joita eteen olisi saattanut tulla. Aivan täydellistä siis!

Picture_20181212_222214056

Lienee siis sanomattakin selvää, että bujoilu jatkuu ahkerasti myös vuonna 2019. Uusi täytettävä kirjakin jo löytyi, mutta sain sen hyppysiini vain kuvausten ajaksi. Se nimittäin tulee olemaan joululahja äidiltäni, ja totta kai se täytyy paketoida ensin ja saan sen vasta aattona! 😀 Uusi kalenteri on vielä hankkimatta. Se onkin yksin minun ihan lemppariasioita elämässä – tyhjät sivut, jotka vaan odottavat elämää täyttämään ne.

Oletko sinä hurahtanut bujoiluun?

4 vastausta artikkeliin “#19 Bujoiluun hurahtanut”

  1. Ai miten ihanan näköinen kirja! Ja kyllä vaan, täälläkin bujoillaan. Mulla meni useampi vuosi ennen kuin pääsin hommaan kunnolla kiinni, mutta nyt tuntuu siltä, ettei elämästä tulisi ilman bujoa yhtään mitään! Sen avulla saan pidettyä pääni koossa, asetettua tavoitteita, tehtyä suunnitelmia ja pidettyä niistä kiinni. Mulla ei ole normikalenteria kännyn kalenteria lukuunottamatta, kaikki menee bujoon. Mäkään en ole mikään piirustelija tai himopaskartelija, aika perusmeiningillä mennään.

    Liked by 1 henkilö

  2. En, koska en vaan jaksaisi väsätä koko kalenteria. 😂 Mutta kalentereiden muokkausta olen harrastanut. Päällystänyt uusiksi. Liimaillut tarroja jne. Ja nyt kun löysin VÄRITETTÄVÄN kalenterin johon saa tehtyä myös omia merkintöjä eikä kaikkea ole laitettu valmiiksi, hankin sen salamana. 😄 Kaikkea ei tartte tehdä itse, mutta paljon saa silti tehdä ja värit päättää itse!

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: